Молекулата на живота и как откритието й промени света

21.06.2018, 12:00

7 открития, които определят съвременния свят.

   
 
Молекулата на живота и как откритието й промени света

Биологията е изумителна наука, благодарение на която не само разбираме механизма на живота, но и която гарантирано преобрази облика на съвременния свят. През не толкова далечната 1953 г. двамата биолози от Кеймбридж Джеймс Уотсън и Франсис Крик достигат до двуверижната форма на ДНК: откритие, което впоследствие мотивира редица научни проекти и доведе до многобройни биомедицински открития, с част от които ще Ви запознаем тук.

2070387

1. Нека започнем с малко по-сериозните открития, между които е разбирането на молекулярната база на сложни и наследствени болести като сърповидно-клетъчната анемия. Болестта е вид кръвно разстройство, при което мутация влияе на разпространението на кислород в тялото. Често фатална, за голяма изненада на учените се оказва, че тя притежава и адаптивни свойства. Например, при наследяване само на едно копие от мутиралия ген, боледуващият от сърповидно-клетъчна анемия може да развие резистентност към една от водещите причини за смърт в света - маларията.

2. Разбирането на генетичните основания зад една или друга сложна болест неименуемо е предпоставка за нейното лекуване. Т. нар. "генна терапия", при която се внася генетичен материал в клетките на боледуващия, доведе през 2002 г. до излекуването на 18-месечния Рис Еванс. Страдащ от рядко заболяване, което превръща и най-леката инфекция животозастрашаваща, той става първото дете, подложено на иновативното за времето си лечение, което му позволява днес да води нормален живот.

3. Генетичните изследвания доведоха и до революция в проследяването на човешката история. По последни данни, ранните хора са се преместили от Африка преди повече от 100 000 години, в последствие на което са колонизирали света. Каква ирония, имайки предвид, че континентът, от където всичко е започнало, сам е бил колония години наред. 

2051411

4. Със сигурност има една категория мъже, които не биха се зарадвали на Уотсън и Крик, ако разберат, че откритието им е довело до съвременните тестове за бащинство. ДНК тестовете са толкова прецизни, че едно дете може да установи кой е баща му, дори и в случаите, когато предполагаемите родители са братя. Разбира се, последното не важи с такава сигурност, когато говорим за близнаци, но нека се съгласим – подобна ситуация би била вече прекалена.

5. Друга категория хора, които меко казано не биха били доволни от прогреса на биологията, са престъпниците. "От местопрестъплението" може да е накарало не малко народ да се замисли преди да прекрачи закона, но истинското притеснение на всеки с престъпни намерения е собственият му генетичен материал. Криминалните изследвания неиминуемо разчитат на ДНК отпечатъците, идентифицирането на които спомага за защита на невинните и осъждане на виновните.

6. Може би знаете покрай жена Ви или майка Ви, че темата за ГМО е измежду най-противоречивите съвременни въпроси, но е добре да знаете и за нейното начало. Първите сериозни и систематични генетични изследвания върху храна стартират през 1980 г. Години по-късно учените са способни да подобряват хранителните стойности на продуктите, да ги правят по-резистентни срещу вредители и да развиват устойчивостта им срещу болести. В действителност, нищо, което природата така или иначе не върши сама, но с пъти по-бавни темпове.

7. Съществува приказка, че мъжете стареем по-грациозно от жените. Ако вярвате на това, може би настоящата точка не е за Вас. Популярно мнение е, че разбиранията ни върху структурата и функцията на "молекулата на живота" може да установи и контрол върху процеси като стареенето. Още сме далеч от така жадуваната "вечна младост", но е известно, че някои гени удължават дълголетието, например, на плодовите мушици.

2051409

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ