Как рибите пият вода?

04.08.2020, 09:30

Да, правят го!

   
 
Как рибите пият вода?

За човека и жизнено важно да пие вода. Но не знаехме, че морските риби също имат нужда от определено количество на ден. Но как го поемат при положение, че те вече се намират под вода?

Нека първо да се запознаем с процеса "осмоза". Осмозата е явление, при което течността от по-малко солена среда се смесва до мястото, където концентрацията на сол е по-висока.

Всичко зависи от количеството сол в тялото на рибата. Рибите се делят на речни и морски. При последните концентрацията на сол в организма е по-ниска, отколкото в околната среда, и те постоянно губят течност (точно заради осмозата). Затова е важно за морската риба да пие вода. Консумират я с хрилете си или с храната.

В телата на речните риби пък има повече сол, отколкото във водата около тях, а проблемът им е различен. Водата трябва постоянно да се отделя през пикочния мехур. Тези риби не трябва да пият, максимумът, който понякога правят, е да абсорбират течност през кожата.

Какво се случва, ако сладководни и соленоводни риби се разменят? Много от тях няма да могат да се адаптират към новата среда и ще умрат. Но има късметлии, които могат да се настроят. Такива риби включват сьомга, сладководна змиорка и други.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta