Как да се справим с енергийните вампири

01.07.2014, 09:31

...не позволявайте на енергоизкопчвачите да ви побъркат

   
 
Как да се справим с енергийните вампири

Всеки от нас е срещал напрягащи хора – това са тези, които изстискват енергията ви и вместо да ви обогатяват с такава, те ви отблъскват. Вместо да ви дърпат към себе си, те изискват повече от това, което можете да им дадете. Те са негативни и ви използват и манипулират, могат да превърнат щастливия ви ден в истински ад – с две думи, ужасни са!

Независимо колко добри социалния умения имате, почти никой не е в състояние да общува ефективно с енергийни вампири. Дори и най-опитните в общуването си с хора могат да се оплетат в мрежите на неприятните взаимоотношения с тези енергоизстисквачи – независимо дали са лични или професионални.

Добрата новина е, че съществуват ефективни начини да се справите с тази напаст, определени образци на държание и комуникация, които работят изключително добре в отношенията с напрягащите индивиди. Ето най-ефективните от тях:

1. Избягвайте хората, които ви напрягат

Най-добрият начин да се справите с хората, изстискващи вашата енергия, е въобще да не се налага да се справяте с тях. Отбягвайте ги. В някои случаи това може и да не е вариант, но повечето пъти е успешна стъпка. По този повод ви съветваме да помислите добре има ли такива хора във вашия живот. Ако да, четете нататък!

Щом става въпрос за общуването с енергийни изсмуквачи, много хора си мислят, че трябва да се опитат да се справят с тях. Не е така. Никой не ви задължава да общувате с тях, дори напротив. Друго популярно вярване е, че може да се променят нагласите на дразнещия събеседник чрез разговoри с него. Е, освен ако не сте професионални психолози, опитите ви ще са несъстоятелни.

2. Предвидете неприятните хора

Не можете да си представите колко е трудно да се измъкнете от взаимоотношенията си с тези хора. Те имат способността да ви накарат да изпитвате ужасно чувство за вина, че ги избягвате и да се впият във вас като пиявици. Затова е важно да различавате подобен тип характери бързо и навреме, за да може да ги избегнете още преди връзката ви действително да започне да се развива.

Направете си списък с черти от характера, които според вас притежават енергийните вампири и всеки път, когато срещнете нов човек, обръщайте внимание дали той не притежава някоя от индикациите за неприятен типаж.

3. Поставете устойчиви прегради

Енергийните вампири често ще ви използват по един или друг начин. Може да ви се оплакват през цялото време, а вие да ги слушате безпомощно и да не можете да се измъкнете, докато жално ви молят да ги избавите от някаква беда. Ето за такива случаи е добре да поставите граници между вас и неприятните индивиди.

Поставянето на подобен тип ограничения няма да позволи на енергоизстисквачите да ви използват по никакъв начин. Създавайки си такава защитна стена, означава, че вие отказвате да слушате оплакването им и не желаете да им помагате в никакви ситуации. Ако сте поставили устойчиви прегради в отношенията си, вие ще сте имунизирани от действията на този тип характери.

4. Преодолейте чувството за вина

Много от хората с кофти аура са майстори в това да накарат жертвите си да се чувстват виновни, когато не искат да направят това, което вампирите искат. Това прави изключително трудно поставянето и спазването на прегради. Има обаче изход от тази дилема. Вашата лична вина е това, което неприятниците използват, за да преминат поставените от вас граници. Когато обаче поставяте тези граници без никаква емоция, вие автоматично обезоръжавате противника. Осъзнайте, че чувството ви за вина е ирационално и безсмислено и е единственото оръжие, което "токсичните" хора използват срещу вас. Това е най-добрият начин да ги преодолеете.

5. Не се защитавайте

Когато избягвате подобен тип хора и поставяте граници между тях и вас, те обикновено приемат ролята на жертви и започват да се оплакват и да ви обвиняват, целейки да променят вашите нагласи и поведение. Най-лошото нещо, което може да направите в тази ситуация, е да се защитавате и оправдавате. Това е безполезно и единствената полза е поддържането на незрял диалог, който само помага на енергийните пиявици да получат това, което искат. Няма да постигнете нищо, като оправдавате себе си и действията си.

За жалост, енергийните вампири са навсякъде около нас. Осъзнайте, че е много по-здравословно да ги отбегнете, отколкото да се мъчите да ги промените. Във ваш интерес е да не им позволите да ви въздействат в отрицателна насока.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ