Зомби бой - смелост и страх  7 Виж всички снимки

03.11.2011, 12:15

   
 

Той е истинско зомби. Ама наистина. Безсрамно млад е, само на 26 години е, но вече е един от най-разпознаваемите модели в света. Името му е Рик Женест, роден е в Монреал и може да се каже, че само един поглед към него ви е достатъчен и никога повече няма да го забравите.

По-голямата част от тялото му е покрита с татуировки, но не какви да е. Рик е изрисувал кожата си така, че възможно най-достоверно да се превърне в зомби - "тяло на разлагащ се труп, зъл мъртвец", както казва замият той в едно от многобройните си интервюта. Като вдъхновение, Женест много пъти е посочвал филмите на ужасите, които са били и продължават да бъдат любимият му жанр. Времето, за което е успял да се татуира по този наистина впечатляващ начин, се събира в около 5-6 години и хиляди долари. Негов личен татуист, отговорен за по-голямата част от рисунките върху него, е Франк Люис, който работи в Монреал.

Много хора търсят убедителни причини за избора на Рик. Част от тях посочват случка от детството му, която вероятно сериозно е повлияла на начина му на мислене. Като малък му откриват мозъчен тумор, който е изваден, когато момчето е на 15 години. На 16 години Рик прави първата си татуировка, а както вероятно знаете, човек веднъж пусне ли мастилото да твори в кожата му, все повече иска да продължи да рисува по тялото си.

След като започва да си татуира различни неща, Рик напуска дома си, а след това се запознава с Франк Люис и оттам животът му се променя коренно. Влюбен в зомбитата, които гледа по телевизията, Рик решава, че единственият начин да се доближи до тях е като се трансформира чрез татуировките. Рисунките по тялото му са един вид признание и възхищение от страха. Но не мислете, че постъпката на младия канадец е лекомислена. Напротив. Дълги години момчето е обмисляло какво иска да направи с живота си и точно по какъв начин. Търсил е страстта, която да осмисли цялото му съществуване. В крайна сметка стига до извода, че единственото нещо, което иска, е да бъде ш***** зомби.

Трансформацията му обаче започва сравнително предпазливо. Първо си татуира ръцете и ги прави да изглеждат като крайници на скелет. "Казват, че ако си татуираш ръцете, става много трудно да си намериш работа.", споделя Женест, но това по никакъв начин не го отказва да продължи "преобличането си". Малко по малко Рик се "оцветява" с различни, типични за зомбитата мотиви като паяжини, насекоми, разлагаща се плът, черепи, телесни части, течности и т.н. Постепенно смелчагата свиква с начина, по който изглежда, но неизменно човешките погледи и реакции му напомнят, че видът му все още е фрапиращ за останалите хора. Надява се обаче, че в един момент страничните наблюдатели просто ще спрат да му обръщат внимание.

Самият Рик не е съвсем доволен от татуировките си, защото някои от тях си е представял много по-кървави и зверски. Би искал още да се доближи до едно евентуално реално зомби. Но приятелите му пък са адски горди с него, което все пак го успокоява. Може би се чудите как е реагирала майка му? Ето и отговорът на самия Рик в интервю: "Не мисля, че майка ми някога си е представяла живота ми по този начин. Когато си татуирах ръцете, сърцето ѝ бе разбито. Тогава ми каза: "Татуирал си се като скелет! Никога няма да си намериш почтена работа!" Но след като видя, че това, което правя, ме кара да се чувствам добре, ми каза друго: "Ако това е, което искаш, направи го докрай. Недей да започваш, ако след време ще си промениш мнението. Ако си напълно сигурен, че искаш да си татуираш ш******* лице по този начин, тогава го татуирай цялото!"

В началото, когато татуировките по тялото на сина ѝ били само очертания без пълнежи и светлосенки, майка му заявява, че изглежда като пълен боклук. Но с времето, с оформянето на рисунките и цялостната идея, започва да възприема схващането, че това все пак е някакъв вид изкуство. Рик много пъти е признавал, че изобщо не се интересува как ще изглежда като остарее, защото ако мисли за това, не трябва изобщо да живее. "Бъдещите творчески планове" на Женест са да татуира склерата (бялото на окото) на очите с черен цвят. Но първо ще изчака да види дали някой преди него не е ослепял от подобна смела постъпка.

През 2010 г. във Facebook започват да се появяват фен страници на Зомби бой, а славата му толкова бързо се разраства, че самата Лейди Гага го взима за неин партньор във видеото към "Born This Way". Днес Рик е известен модел, манекен, рекламно лице на Thierry Mugler и какво ли още не.

От всичко, което прочетох за Зомби бой и живота му, се убедих в няколко неща. Този човек е напълно съзнателен и умен тип. Не е умопомрачен идиот, който от скука се рисува и се чуди къде да пръска безкрайните си пари, не е психопат, който нощем се разхожда, за да плаши дечицата. Рик Женест не е момче, което се води по модата, за да забива мацките, зяпнали го с ококорени очи.

Зомби бой всъщност е крещящ пример за това, че животът е точно такъв, какъвто си го направиш. В началото всички са мислили, че Рик сам се стъпква чрез татуировките, които поставя по тялото си. А днес, хората се надпреварват да го снимат, да го докосват и да пишат за него. Не знам за вас, но аз не мога да спра да го гледам. Разучавам всяка рисунка по него. В началото, когато разбрах за него, ми идваше да изкрещя: "Що за изрод е този?!", но сега ми става все по-симпатичен. В интервю Женест казва: "Преди да започна своята зомби мисия аз мразех всичко и всеки. Чувствах се абсолютно излишен и безсмислен. Сега съм по-добър човек." И си мисля, че това негово изказване е чиста истина.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.10.2012 | 13:01
1 И аз в началото си мислех че е изрод, но всъщност не е така. И ние хората имаме навика да съдим за човека по опаковката и именно заради това често грешим и изпадаме в кофти отношения и ситуации. Статията е много силна !
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ