Защо масово измират слонове в Африка?

23.09.2020, 09:45

Учените обясняват!

   
 
Защо масово измират слонове в Африка?

Повече от 350 слона са загинали в Ботсвана от май, като най-често телата са намирани до водни басейни. Учените го нарекоха природно бедствие още през юни. Причината за масовите смъртни случаи стана известна едва през септември. Оказа се, че всичко е свързано с бактериите и глобалното затопляне.

Слоновете в Ботсвана умират поради цианобактерии

Учените са установили, че слоновете умират поради токсини във водата, които цианобактериите произвеждат. Бактериите от своя страна се появяват там, където се появява цъфтежът на водораслите.

Цианобактериите са микроорганизми, които живеят във вода. Това са големи бактерии, които подобно на растенията са способни на фотосинтеза.

Главният лекар на отдела за дивата природа и националните паркове на Ботсвана заяви, че тепърва ще разберат защо само слоновете са убити от цианобактерии. Основното му предположение е, че слоновете обичат водата, така че прекарват повече време във вода, замърсена с токсини, отколкото други животни.

Опасните цианобактерии са се появили във водата поради изменението на климата Не всички цианобактерии произвеждат токсини, а само някои от тях.

Но именно тези видове бактерии се намират все по-често във водата поради изменението на климата и повишаването на температурите.

Патриша Глебърт, професор в Центъра за наука за околната среда към Университета в Мериленд, обясни, че повишаването на температурата създава благоприятни условия за растежа на бактерии, които произвеждат токсини.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ