ГОЛЕМИТЕ МЪЖЕ

Биография и кариера:

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 г. в град Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература на БАН. Работи като литературовед в Института по литература на БАН от 1995 г. От 1998 г. до 2000 г. е хоноруван преподавател в НБУ. Редактор е в "Литературен вестник", седмичен колумнист във вестник "Дневник" и редактор за България на литературното списание "Ориент Експрес".

В творчески план Господинов е един от най-успешните български писатели след 1989 г. Автор е на стихосбирките "Лапидариум" от 1992 г., "Черешата на един народ" от 1996 г., "Писма до Гаустин" от 2003 г. и "Балади и разпади" от 2007 г. Романът му "Естествен роман", който претърпява осем издания в България, е един от най-големите успехи на твореца и е преведен на 22 езика. Сборникът му с разкази "И други истории", издаден през 2001 г., излиза във Франция, Чехия,...

Биография:

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 г. в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва "Академия за музикално и танцово изкуство" в град Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави" и инструментален факултет - кавал.

Теодосий Спасов разработва уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, групата на индийския перкусионист Трилока Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман. През 1995 списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр."

Освен концертните си изяви, участва в...

Биография:

Уди Харелсън е роден на 23 юли 1961 г. в град Мидланд, Тексас. Детството му по никакъв начин не може да се нарече обикновено. Когато Уди е едва на 7 години, баща му Чарлс Войд Харелсън получава доживотна присъда за убийство и влиза в затвора. Майка му Даян отглежда трите си сина в Охайо. През 1983 г. Уди завършва актьорско майсторство в Hanover College и заминава за Ню Йорк, за да се опита да направи кариера.

През 1985 г. Уди Харелсън се жени за Нанси Саймън, но само няколко месеца по-късно двамата се развеждат. През 2008 г. Уди се ожени за Лора Луи. Двамата имат три деца – Дени Монтана, Зое Джордано и Макани Равело. Интересни факти в биографията на актьора не липсват. Освен че е вегетарианец, Харелсън е признал, че е бил пристрастен към секса. Освен това е сериозен активист и една от каузите му е легализирането на марихуаната.

Професионална кариера:

Дебютът на Уди е през 1986 г. в "Wildcats", но истинският пробив идва...

Биография и кариера:

Кърт Вонегът-младши е един от най-големите американски класици на своето време. Той е трето поколение в семейството на германски преселници. Баща му – Кърт Вонегът-старши, и дядо му Бернард Вонегът са работили в Масачузетския технологичен институт, като освен това са били архитекти и основатели на компанията Вонегът и Бон, намираща се в Индианаполис. Освен това има брат и сестра.

Израствайки в такова семейство, още като младеж проявява своите творчески наклонности. Като по-голям се записва в Корнелския университет в Итака и учи там в периода 1941-1943 г. Докато е там, списва редовна колонка в студентския вестник. В периода си в "Корнел", Вонегът е мобилизиран в армията на САЩ. Благодарение на нея е прехвърлен в Технологичния институт "Карнеги", а по-късно в университета в Тенеси, за да учи машинно инженерство. По време на отпуск на връх Деня на майката,...

Биография и кариера:

Емил Любчов Костадинов е български футболист, роден на 12 август 1967 г. в София. Част е от знаменитото трио на ЦСКА заедно с Любослав Пенев и Христо Стоичков. Той е един от най-обичаните и уважавани български футболисти. Автор е на някои от най-важните голове на златното поколение на националния отбор по футбол на България през 90-те години на миналия век.

На 17 ноември 1993 година секунди преди да изтече времето на срещата за класиране на Световното първенство в САЩ през 1994 година, Емил Костадинов отбелязва най-важния гол в кариерата си и екзекутира "петлите". По този начин изпраща "Пеневата чета" на Мондиала в Щатите.

На Световното първенство във Франция през 1998 година Костадинов е автор на единствения гол за българите на световните финали. Той вкарва срещу Испания, но все пак националите губят трагично този мач с 6:1 и отпадат от борбата.

Костадинов е първият българин, отбелязвал гол на финал на Европейски клубен турнир....

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ