Ерик Клептън

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 29 март 1945 в Съри,
музикант, композитор, текстописец, продуцент
1963 Присъединява се към групата The Yardbirds
1970 Излиза първият му самостоятелен албум
2007 Излиза автобиографията му, която е публикувана на дванадесет езика и се нарежда сред най-продаваните книги в света

Биография:

Ерик Патрик Клептън се ражда на 30 март 1945 г. в дома на своята баба в Рипли, окръг Съри, Англия. Майка му Патриша Моли Клептън го ражда на 16-годишна възраст, а баща му Едуард Уолтър Фрайър е 24-годишен канадски войник, разпределен в Англия по време на Втората световна война. Но малко преди Ерик да се роди, баща му се връща при съпругата си в Канада. За 16-годишната му майка е изключително трудно да го отгледа. Нейните родители на практика отглеждат Ерик като свое дете. По този начин той отрасва, мислейки, че неговата майка му е сестра. Баба му и дядо му никога не го осиновяват официално, но остават негови настойници до 1963 г. Фамилията на Ерик идва от фамилията на първия съпруг на баба му, който се казва Реджиналд Сесил Клептън. Когато е на девет години, той разбира истината за своя произход.

Майка му Патриша по-късно се омъжва и заминава за Канада, а след това за Германия заедно със съпруга си. От техния брак Ерик има две сестри и един брат. Брат му умира в катастрофа през 1974 г.

Ерик Клептън е отраснал и възпитан в среда на музиканти. Баба му свири на пиано. По-късно майката на Ерик споделя, че неговият истински баща всъщност е бил даровит музикант, който е свирел на пиано в няколко групи в окръг Съри. За разлика от него обаче Ерик става майстор на китарата. Още в училище той проявява силен интерес към изкуството.

До 1958 г. рокендролът вече завладява света. За 13-я си рожден ден Ерик си пожелава първата китара. Тя е една от най-евтините и тъй като му е много трудно да свири на нея, Ерик я изоставя. През 1961 г. е изключен от колежа (Kingston College of Art), тъй като прекарва цялото си време в свирене на китара и слушане на блус.

През 1970 г. Ерик изпада в депресия и се пристрастява към хероина. Хероиновата му зависимост продължава три години. Връща се към кариерата си през 1973 г.

През 1978 година се жени за Пати Бойд Харисън. Двамата нямат деца. Разделят в края на 1988 г. През този период Клептън отново изпада в зависимост, този път от алкохола. Принуден е да постъпи на лечение в болница и се възстановява в Антигуа, където по-късно ще построи Кросроудс Сентър, център за рехабилитация от алкохолни и наркотични зависимости.

Най-голямата дъщеря на Ерик се казва Рут. Синът му Конър умира на 20 март 1991 г., когато пада от 53-я етаж на жилищна сграда, където живее с майка си – Лори дел Санто (филмова актриса). Скръбта от тежката загуба Клептън претворява в песента "Tears In Heaven". Тази песен, както и излезлият през 1992 г. акустичен концертен албум "Unplugged" спечелват 5 награди "Грами".

Ерик е женен. Той и неговата съпруга Мелия имат три дъщери. Двамата се женят на 1 януари 2002 г.

Професионална кариера:

На 17 години Ерик става член на бандата The Roosters, която се разпада скоро след това. Преди окончателно да се насочи към музиката като негово основно занимание и кариера, Ерик се издържа като работник на строеж заедно с дядо си.

През 1963 г. се присъединява към групата The Yardbirds. Членовете на бандата го канят, защото по това време той е най-популярният китарист в R&B клубните среди. Докато членува в групата (период от 18 месеца) се появява и псевдонимът му Slowhand (Бавната ръка) и записва първите си албуми: "Five Live Yardbirds" и "Sonny Boy Williamson and The Yardbirds". Бандата обаче се обръща към комерсиалното звучене и Ерик я напуска, защото е убеден, че неговият музикален път е пътят на блуса.

Като член на групата John Mayall’s Bluesbreakers Ерик Клептън получава и втория си псевдоним "God" (Бог). Прозвището му идва от графит на стената на метростанция в Лондон, на която негов почитател написва "Ерик е Бог". Присъединява се и към други групи, но през 1970 г. излиза първият му самостоятелен албум "Eric Clapton".

Докато е член на Cream си спечелва славата на най-добрия рок китарист и суперзвезда. Продължава с група Dominos. През 1974 г. се появява с нов стил и нов албум - "461 Ocean Boulevard". Всеки следващ албум на Ерик е преоткриване на неговата музика по нов и различен начин. Прави дуети с много известни изпълнители и няколко турнета.

Той не е само брилянтен изпълнител и музикант, но и композитор. Помага на много свои колеги за техни проекти. Например през 1968 г. записва солото на китара за композицията на Джордж Харисън - "While My Guitar Gently Weeps". Двамата музиканти са много близки приятели, но това приятелство е подложено на сериозно изпитание, когато Клептън се влюбва в съпругата на Харисън - Пати Бойд. На нея Ерик посвещава две от най-известните си песни "Layla" и "Wonderful Tonight".

През октомври 2007 г. излиза автобиографията на Ерик Клептън, която е публикувана на дванадесет езика и се нарежда сред най-продаваните книги в света.

Дискография:

1970 Eric Clapton

1970 Layla and Other Assorted Love Songs (as Derek and the Dominoes)

1972 History of Eric Clapton (compilation)

1972 Eric Clapton at His Best (compilation)

1973 Clapton (compilation)

1973 Live at the Fillmore (as Derek and the Dominoes) (Live 1970)

1973 Eric Clapton's Rainbow Concert (Live 1972)

1974 461 Ocean Boulevard

1975 There's One in Every Crowd

1975 E.C. Was Here (Live 1975)

1976 No Reason to Cry

1977 Slowhand

1978 Backless

1980 Just One Night (Live 1979, Double Disc Set)

1981 Another Ticket

1982 Time Pieces: Best Of Eric Clapton (1970-1978)

1983 Money and Cigarettes

1984 Too Much Monkey Business

1984 Backtrackin'

1985 Behind the Sun

1986 August

1987 The Cream of Eric Clapton

1988 Crossroads

1989 Homeboy

1989 Journeyman

1990 The Layla Sessions (as Derek and the Dominoes) (20th Anniversary Edition, Box Set)

1991 24 Nights (Live 1990)

1992 Rush

1992 Unplugged (Live 1992)

1994 From the Cradle

1995 The Cream of Clapton

1996 Crossroads 2: Live in the Seventies (Live from 1974 to 1978, Quadruple CD Set)

1998 Pilgrim

1999 The Blues (Double Disc Set)

1999 Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton

2000 Riding With the King (with B.B. King)

2001 Reptile

2002 One More Car, One More Rider (Live 2001)

2004 Me and Mr. Johnson (an album of Robert Johnson covers)

2004 Sessions for Robert J.

2005 Back Home

Награди:

BMIPop Awards: 1998 (Change the world), 1999 (My father's eyes), 2000 (My father's eyes) 
MTV Video Music Awards: 1992 (Tears In Heaven)
Rock-Roll Hall of Fame:2000
Q Awards: 1995
American Music Awards: 1994, 1997, 1999

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница