6 тайни за децата, които рядко се разболяват

25.03.2016, 18:00

Има ли нещо, което другите родители знаят, а вие не

   
 
6 тайни за децата, които рядко се разболяват

Говорили сте с други родители и ви се струва, че има деца от градината на сина ви, които никога не се разболяват. Чудите се дали нещо с вас не е наред, дали другите родители знаят нещо, което вие не знаете. Най-вероятно не, но има няколко навика при по-здравите деца, които наистина предпазват от болести.

Миенето на ръцете

Редовното миене на ръцете предпазва от много болести на дихателните пътища и на стомаха, затова, ако научите детето си да свикне да си мие ръцете редовно, много е вероятно то да се разболява по-рядко. Редовно ще рече преди и след детската градина и най-вече преди всяко хранене. Научете ги как да се мият с вода и сапун, как да търкат и изплакват ръцете. Песента "Хей, ръчички" много помага при това занимание.

Да се движат много всеки ден

Проучванията показват, че, за да бъдат здрави децата, те трябва да се движат и да изразходват енергия. Упражненията са по-добри от всички имуностимулатори.

Да спят достатъчно

Погрижете се децата да си лягат рано. Това е здравословно. Недоспиването или лошият сън увеличават риска от болести. Бебетата има нужда средно от 14 часа сън на денонощие, а децата в предучилищна възраст - от около 11-13 часа сън.

Да избягват да си пипат лицето

При малките деца това е много трудно. Те постоянно пипат устата и очите си, а вирусите атакуват именно през носа, очите и устата. Също така ги научете да не пият от сламката, чашата и шишето на други хора.

Хранете го здравословно

Какво ще рече това? В менюто му да присъстват свежи плодове и зеленчуци, храни, богати на витамин C - броколи, ягоди, портокали, храни, богати на витамин D - риба тон, мляко, зърнени храни). Кисело мляко и мляко с пробиотици.

Достатъчно време навън

Детето, освен че трябва да се движи, има нужда от свеж въздух и игра на открито. Не го дръжте по цял ден затворено вкъщи, ежедневната разходка е задължителна, освен ако времето, разбира се, не е крайно неподходящо за излизане навън.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ