Онлайн търговия на стоковата борса - постоянно променяща се реалност

26.02.2021, 11:00

Ако трябва да се определи с една дума глобалната ситуация на борсата в началото на годината, то тя ще бъде „динамичност“.

   
 
Онлайн търговия на стоковата борса - постоянно променяща се реалност

Ако трябва да се определи с една дума глобалната ситуация на борсата в началото на годината, то тя ще бъде "динамичност". Продължаващата Covid-19 пандемия, валидните частични или пълни затваряния в почти всички страни, последвани от ограничения в придвижването и търговията на стоки и хора, както и влезлият в сила Брекзит, предизвикаха сътресения в цели сектори и сложни икономически ситуации на фондовите пазари. Появи се ново, необяснимо явление, при което акциите на веригата магазини GameStop се покачиха с над 800% само за седмица и без никакви основателни причини за това.

Как големи групи хора променят онлайн търговията

Интересната комбинация от свободна монетарна политика, пазари движещи се в една посока, настроения формирани в социалните мрежи и брокери обещаващи лесен достъп до онлайн търговията промениха търговията на инвеститорите. Все по-често цените на избрани финансови активи се насочват в дадена посока според желанието и действията на сравнително голяма група хора посредством уговорени действия в един и същ период. Такъв е случаят и с цитираната по-горе верига магазини, както и с други подобни бизнеси, след нажежени чатове в платформи като Facebook и Reddit. Битките в са между аматьорите в онлайн търговията и акулите на Уолстрийт. Стратегията е доходоносна и добра, но дали би издържала във времето?

Финансовите пазари изживяват революция, при която самостоятелни инвеститори успяват да дадат възможност на малки компании да заемат позиция чрез директно изкупуване на акции. Тези така наречени къси позиции помагат на пазарите да функционират ефикасно. В момента обаче, се наблюдава импулсно купуване, което не е подчинено на логика или определена причина.

Мнението на експертите е, че индивидуалните инвеститори следва да използват услугите на опитни фондове и професионални брокери, които да им помогнат да постигнат балансирано портфолио с добра възвръщаемост за дългосрочен период от време.

В допълнение на тези процеси се наблюдава негативна търговия на борсите, при която голям брой инвеститори са в рискови позиции. В същото време американският долар бе силен и това доведе до неочаквани разпродажби и натиск на активите като петрол, технологични акции и ценни метали. Спокойни индекси отчетоха единствено американските държавни облигации.

Търговията с акции на БФБ

За разлика от международните капиталови пазари, търговията с акции на Българската Фондова Борса бе доста по-спокойна през последните месеци. Водещият борсов индекс SOFIX отбележи лек ръст. Какво още се случи близките седмици?

· С над 4% се увеличиха акциите на производителят на батерии "Монбат".

· Ръст от 3% получиха и книжата на Централна Кооперативна Банка.

· Ръст от 2% достигнаха и акциите на "Трейс Груп Холд".

· С 2.5% поскъпнаха и акциите на "Софарма".

· Ръст от 3% постигнаха и книжата на "Софарма трейдинг".

· Поевтиняване на акциите с над 2% се получи при Първа Инвестиционна Банка

Старт на новия месец

Февруари започна с ръст на основните индекси на фондовата борса в Ню Йорк в нейната първа сесия, въпреки всеобщата тревога на инвеститорите свързана със спекулативната търговия с акции на дребно. Опасенията продължават поради волатилен ход при акциите на GameStop, който в крайна сметка може да причини сериозни загуби при малките брокери. В същото време притежателите на акции от Tesla са щастливи с ръст от 2.5%

Изпълнителният директор на компанията даде изявление пред Clubhouse – нова социална платформа, в което заяви че предвижда значителен ръст в доставките на електрически автомобили през идните години, за чиито нужди ще трябват батерии.

Подобен оптимизъм се наблюдава и при европейските пазари и компании. Така например, акциите на Fresnillo, компания за благородни метали, поскъпнаха с около 9% след като цената на среброто се покачи.

Какво да прави обикновеният човек?

Хората, които имат желание да инвестират в акции е добре да се посъветват с някой експерт или поне с приятел, който има свои акции и може да даде базови съвети. Другото, което могат да направят е да почетат обогатяваща информация и да потърсят статистика и борсови данни в търсачките. Разбира се, за да не са напълно сериозни нещата, могат да се разведрят с малко смешни факти, преди да се гмурнат в света на инвестициите.

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ