Учените отсякоха: Не вярвай на първото впечатление

26.01.2021, 10:00

И май наистина са прави!

   
 
Учените отсякоха: Не вярвай на първото впечатление

Казват, че първото впечатление е най-важно, но честно казано не му вярваме особено. Представите ни за даден човек се променят коренно, след като го опознаем поне малко. Оказва се, че и специалистите са на мнение, че на първото впечатление не трябва да се вярва изобщо. Ето защо!

Първото впечатление са нашите собствени стереотипи и предразсъдъци

На пръв поглед, към човек веднага се изгражда мнение в главите ни и то не върху обективната реалност, а върху собствения ни опит. Ако видим напомпано момче, веднага си мислим, че той е алфа мъжкар, а за момиче с очила и книга - че е отлична ученичка.

Не вярвай и на "езика на тялото"

Дори човек да е много наведен, да се мръщи и да не гледа никого в очите, изобщо не означава, че е необщителен и ядосан. Най-вероятно той просто е уморен, имал е труден ден или просто му е студено.

Хората са склонни да търсят потвърждение на своите вярвания

Това е ефект, известен на психологията като "самоизпълняващо се пророчество". Ако смятаме, че човек е алчен, тогава няма да отдаваме голямо значение на всички прояви на щедрост (или изобщо няма да ги забелязваме), а ще се съсредоточим само върху обратното.

Повече добри качества се приписват на привлекателните хора

Това е известно и на психологията и се нарича "ефект на орела". Хора, които ни се струват красиви, в главите ни ще бъдат най-добрите, мили и интелигентни. Поне това често е първото впечатление.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ