3 важни стъпки при работа с компютър

16.08.2016, 19:00

Как да предотвратим умората

   
 
3 важни стъпки при работа с компютър

На всеки е известно, че настолната работа преобладава и се налага да сме добре запознати с някои основни "неписани" правила. Ще ви покажем 3 лесни стъпки, които може да приложите и добрият резултат ще ви е в кърпа вързан. Ето ги и тях:

1. Стойка при седене

1764054

Снимката ни показва 3 различни начина на седене, от които само първият е правилен. Предлагаме ви няколко съвета за правилна стойка:

1) Винаги да поставяме краката хоризонтално на пода.

2) Винаги да поддържаме контакт с облегалката на стола.

3) Да коригираме опората си, ако има приплъзване със стола.

4) Да избягваме накланянето на една страна, докато седим. 

5) Да не кръстосваме краката си, докато седим напред.

6) Да се упражняваме да стоим изправени без да се облягаме назад. За целта ще се наложи да се сдобием със стол, позволяваш корекция в наклона на облегалката си.

7) Когато ставаме и сядаме е важно центърът на тежестта ни да е върху коленете. 

8) И най- важното: да отделяме кратка почивка на тялото си. 

2. Да запазим очите си здрави

1764057

 

Познати ли са ви обичайните сухота, замъгляване и главоболие? Освен задължителните почивки през минимум 1 час, които трябва да правим, няма да е лошо от време на време да отклоняваме погледа от монитора. Знаем също така, че навлезем ли в потока на работа, напълно забравяме за нужната почивка. За тази цел хората са измислили програми, които да ни сигнализират, че е време за една 10-минутна разходка. Ето нашето предложение в 5 стъпки: 

1) Мигайте 

Може да звучи нелепо, но доста голям процент от хората забравят, унесени от работата си. Никой не ви кара да пърхате с мигли, но поне не го изключвайте като вариант. 

2) Овлажнявайте 

Ако имате сухи очи може да се консултирате с лекар и той да ви предложи овлажняващи капки. 

3) Правилно съотношение монитор - очи 

1764052

4) Упражнения за очи 

Въртете очите си обратно на часовниковата стрелка и обратно. Сложете показалец пред погледа си и гледайте в него, а след това в отдалечен предмет. Има огромен избор от упражнения в книги и други източници. Успех!

5) Дойде време за най-хитрото: безплатни програми, които да инсталирате на компютрите си. Те ще бъдат вашата аларма за почивка. Ето няколко предложения: f.lux ; Workrave ; eyeleo

3. Сън 

1764050

Добрият сън винаги помага. Според великият учител Петър Дънов, часовете за заспиване са 8, 10 и 12, "Колкото по-рано, толкова по-добре.". Също така посрещането на изгрева на крак е добър старт на работния ден. Това е възможно да се случи ако сме спали непробудно и правилно. Алармата ще бъде излишна. Медитацията също е вариант. 

Пожелаваме положителни резултати! 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ