На кое място е по-вероятно да се заразиш с коронавирус?

20.11.2020, 10:00

Мерките вършат ли работа?

   
 
На кое място е по-вероятно да се заразиш с коронавирус?

Заради коронавируса отмениха много мероприятия, които преди бяха част от нормалния начин на живот. Вече не можем да ходим по клубове, да посещаваме концерти и какво ли още не. Но къде всъщност е най-вероятно да се заразим?

На концерта

В Германия беше проведен експеримент с 1200 души, които посетиха концерта на поп група. Всички те бяха на различно разстояние един от друг и бяха с маски. Никой от зрителите и музикантите не се зарази. Учените стигнаха до заключението, че инфекцията може да се избегне в добре проветриво помещение.

В ресторанта

Американско проучване установи, че хората, заразени с коронавирус, са били два пъти по-склонни да посещават ресторанти преди, отколкото тези, които са останали здрави. Влажността също играе важна роля - колкото по-висока е тя, толкова по-малък е рискът.

В самолета

Самолетът има специални филтри и висока циркулация на въздуха. Според проучване на Министерството на отбраната на САЩ вероятността от въздушно замърсяване на самолетите е намаляла с 99,7%.

Във фитнес клуба

Учени от Осло са установили, че хората, които ходят на фитнес, не са по-изложени на риск от тези, които остават вкъщи. В проучването са участвали 4 хиляди души. Половината от тях са посещавали 5 фитнес клуба. Те спазваха необходимите предпазни мерки и дистанция. Другата половина не ходи на фитнес и води нормален живот. След 2 седмици всички участници преминаха теста за коронавирус. Само един човек, който е посещавал фитнес клуб, се е заразил.

И какъв е изводът?

Явно мерките наистина са измислени, за да ни предпазят, а не, за да ни скапват живота. Стига да носиш маска, да не се вреш в лицата на хората и да не си пипаш лицето с мръсни ръце, всичко и трябвало да е наред.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ