Спрете да пиете газирани напитки!

14.11.2016, 15:00

Те са едно от най-вредните неща за вашия организъм

   
 
Спрете да пиете газирани напитки!

За никого не е тайна, че прекаляването със сладки напитки е един от най-лесните начини хубаво да прецакате здравето си. Но знаете ли точно колко вредни са те? Според експерти 30 гр. захар на ден е максималното количество за здравословен начин на живот. Е, едно кенче Coca-Cola (500 мл.) съдържа 46 гр. захар. В случая математиката е лесна. 

Голяма бутилка (2 л.) Coca-Cola пък (или която и да е подобна газирана напитка) съдържа 16 супени лъжици захар. Със сигурност за много хора не е проблем да изпият 2 л. кола, но представяте ли си да изядете 16 супени лъжици захар?! Да, много е...

И продължавайки със захарната тема, учените твърдят, че високофруктозният царевичев сироп (HFCS), който се използва във всички газирани напитки, може да причини ерективна дисфункция и да повреди артериите около пениса (уф!). Също така редовната му консумация увеличава с 80% шанса за развитие на диабет, както и деменция в по-късен етап от живота, тъй като оказва ефект върху хипокампуса. 

На последно място, но не и по важност, честото пиене на газирани напитки може да доведе до цироза и други проблеми с черния дроб, а също така е много вредно за зъбите и костите. Затлъстяването пък се подразбира и дори няма нужда да го коментирме.

Изводът след всичката тази информация е ясен - колкото по-скоро се откажете от газираните напитки и намалите цялостната консумация на захар, толкова по-добре. Със сигурност ще усетите разликата, а организмът ще ви бъде благодарен!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ