Науката се произнесе: защо всъщност ни е нужна брадата

27.04.2016, 18:45

Прясно изследване от Nigel Barber

   
 
Науката се произнесе: защо всъщност ни е нужна брадата

Иска ни се да питаме еволюцията какъв е смисълът на брадата. В крайна сметка жените, децата, а дори и някои мъже си изглеждат достатъчно добре и без нея. Но трябва просто да се разходите няколко пресечки и ще видите брадатковци с различни модели, дължини и конфигурации на лицевото окосмяване.

Първата мисъл би била, че мъж, който се грижи за външния си вид, се опитва да привлече женското внимание. По статистика повечето жени предпочитат гладко обръснати мъже или такива със съвсем лека брадичка, това ни кара да се озадачим - откъде дойде толкова популярната мода на големите бради?!

В същото време обаче едни други изследвания показват, че жените възприемат мъжете с бради (подсъзнателно, преди всичко), като по-доминиращи, по-силни и по-агресивни. Този пример, както показва историята, работи. Мъжете, които обичат да се конкурират със себеподобните си, са по-желани и търсени.

Изследването, което провежда изданието Nigel Barber, свързано с модата на брадатите мъже (или нейното отсъствие), стига до следния много интересен извод. Според данните от 1842 до 1970 година и корелацията между жени и мъже, излиза, че когато мъжете статистически стават повече от жените, става модерно да се пуска брада.

В крайна сметка брадата става модерна, за да могат мъжете да се конкурират на примитивно ниво... не бяхме се замисляли.

1695591

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ