10 неща, които трябва да знаете за новороденото бебе

11.02.2016, 19:00

Гответе се!

   
 
10 неща, които трябва да знаете за новороденото бебе

Скоро ще ставате баща. Поздравления! Сигурно очаквате да видите малкото бебе и веднага да сте пленени от това колко е сладко и пухкаво, или пък очаквате веднага да си станете приятели. Но за всичко ще трябва да почакате. Ето какво трябва да знаете за едно новородено бебе.

Бебето изглежда странно през първите дни

Имайте предвид, че главата му може да е малко смачкана и през повечето време да е със затворени очи. Все пак е пътувало по канала, докато се роди и е стояло в корема на майка си цели девет месеца. Дайте му време да се "разгъне" малко преди да се тревожите, че бебето ви не е толкова красиво, колкото сте си го представяли.

Не очаквайте много сближаване до шестата седмица

Дотогава само работите за малкия шеф по команда и по оплакванията му. Чак след шестата седмица може да очаквате награда за усилията си под формата на усмивка или нещо като гукане. Но и преди това не се отчайвайте, бебето ви усеща, че го обгрижвате и го закриляте.

Сухи бани до падането на пъпа

Какво ще рече това? За да изсъхне и падне по-бързо пъпният остатък на бебето, е добре той да се пази сух. Но бебето има нужда да се къпе още от първите дни на раждането си. Има няколко начина да опазите пъпа - къпете го с гъба, в корито, без да потапяте пъпчето или под течаща вода, отново без да мокрите пъпа.

Фонтанелата

Вярно е, че трябва да внимавате как точно хващате бебето и да пазите фотнанелата му, докато не се е затворила, но това не означава, че не може да докосвате бебето си или да избягвате всякакъв допир до главичката му. Просто бъдете внимателни - това място може да пулсира, защото се намира точно над кръвоносни съдове.

То ще ви покаже дали храната му стига

Всички нови майки и татковци се чудят дали бебето се храни достатъчно, дали му стига тази храна. Теглото му през първите дни е най-добрият индикатор. В началото педиатърът ще го проверява често. Освен това, самото бебе ще плаче, ако е още гладно, също така няма да пълни редовно памперса, когато не стига дажбата.

Кожата му ще е суха

И вие да стоите девет месеца във вода, а после да излезете на въздух, кожата ви ще поизсъхне. Затова всеки ден трябва да мажете бебето с разните там бебешко олио, мляко и каквото имате още за бебешка кожа.

Не се завирайте вкъщи

Това че имате бебе, не означава, че трябва да стоите само у вас. Разбира се, в първите дни и ако времето е лошо, ще се ограничавате от много скитосване, но иначе и за бебето е добре да го разхождате. Просто избягвайте затворени пространства с много хора, изобщо избягвайте болни хора и спазвайте добра хигиена.

Бебетата плачат, това е нормално

Знаем, че ще ви се къса сърцето, когато бебето ви плаче, но бъдете по-спокойни, това е неговият начин да комуникира. Ако е гладно, плаче, ако му се спи, плаче, ако е напълнило памперса, плаче, ако има колики, плаче, ако иска да го гушнете, пак плаче. Това е.

Новородените спят много, но за кратки периоди

Малките бебета спят по няколко пъти в денонощието, но за по няколко часа. Будят се да хапват няколко пъти през нощта, затова нито вие, нито половинката ви ще можете да се наспивате.

Стрес ще има

Когато имате бебе за първи път, ще се притеснявате за всяко нещо, постоянно ще сте стресирани и няма да знаете кое как се прави. Но и това ще мине. При второто дете и нататък вече ще приемате нещата по-спокойно. Затова, вместо да се притеснявате, наслаждавайте се повече на времето с вашето бебе, гушкайте го и му говорете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ