8 истории за хора, забогатели напълно случайно

22.04.2015, 10:30

Вие четете, ние отиваме да си купим детектор за метал

   
 
8 истории за хора, забогатели напълно случайно

Най-сигурният начин човек да забогатее е да работи много. Има хора обаче, които са родени с късмет и печелят пари, пропускайки частта с работата. Дали е сладко да забогатееш съвсем случайно, не знаем, но нямаме нищо против да разберем. Пожелаваме си късмет и се прехвърляме в света на 8 души, забогатели абсолютно инцидентно.

Дупка в стената

Джеф Биделман отива в къща в Уиндбър, Пенсилвания, необитаема от 20 години, за да оцени стойността на предметите в нея. За къщата се носи легенда, че в една от стените има скрито съкровище – монети, които са пускани от предишни обитатели в дупка в стената. Биделман отива на мястото с децата на последните собственици на къщата и докато почиства, намира плик с монети. Тогава решава да разбие стената с дупката от легендата, а оттам изпадат още множество монети. Тъй като са изсечени между 1793 и 1857 г., реалната им стойност възлиза на 200 000 долара.

Картината

73-годишната Тери Хортън, бивша шофьорка на камион, си купува картина за 5 долара. По-късно решава да я продаде на гаражна разпродажба. Там творбата е видяна от учител по изобразително изкуство, който твърди, че произведението е на Джаксън Полък. Хортън, разбира се, няма представа, че Полък е основна фигура в абстрактния експресионизъм от началото на 20 в. Жената изисква удостоверение, че картината наистина е на известния художник, а много ценители на изкуството са скептични, че авторът на произведението наистина е Полък. Напук на скептиците, възрастната жена отхвърля фамозните 9 млн. долара от купувач от Саудитска Арабия, настоявайки за цена на стойност не по-малко от 50 млн. щатски долара.

Разменени при раждането

През 1951 г. две бебета момченца са разменени погрешка в родилния дом. Едното е син на богати родители, другото - на бедни. Децата са родени в един и същи ден, а благодарение на невниманието на персонала на медицинското заведение съдбите на двете новородени поемат в тотално различни посоки. Богатият син живее цели 60 години в бедност, докато детето на бедните родители се радва на охолен живот. През 2011 г. богатите родители правят таен ДНК тест, за да проверят защо синът им изобщо не прилича на тях. Малко късничко са се сетили. Така се установява объркването в родилния дом, а синът, живял погрешка в бедното семейство, получава по съдебен път обезщетение от над 370 000 долара.

Детектор за метал

Един ден, докато Мери Ханаби се наслаждава на хобито си да търси скъпоценности с детектор за метал, се натъква на нещо повече от интересно – златно съкровище от 15 в., което е оценено на стойност 250 000 паунда. Находката представлява плоча, изобразяваща Светата Троица, като в света съществуват още само 2 такива копия. Ханаби получава 30% от стойността на съкровището.

Пергаментът

Стан Кафи купува навит пергамент от гаражна разпродажба и като всички други безполезни антики, които си взима, го набутва в гаража на дома си. След време решава да разчисти помещението и занася пергамента в антикварен магазин. Там се оказва, че това е едно от 200-те официални копия на Декларацията за независимост на САЩ от 1820 г. Това е 36-ят намерен екземпляр и е продаден на търг за 477 650 долара.

Пликовете

Когато строителният работник Боб Китс е извикан от неговата бивша съученичка Аманда Рийс, за да събори стената в банята ѝ, той се натъква на нещо много странно – в стената намира две метални заключени кутии. Когато ги отваря, Китс вижда пликове, пълни с пари. Състоянието възлиза на 182 000 долара, а той и собственичката на къщата изпадат в лют спор кой каква част от съкровището да получи. След дълги дела съдът решава, че парите трябва да бъдат разпределени между Китс, Рийс и 21 потомци на истинския притежател на парите, чието име е написано на пликовете.

Двоен джакпот

Бърнис Гейлгоу от Фресно, Калифорния, печели 250 000 долара на слот машина. Не само затова обаче тя присъства в този списък. Малко след като печели парите, тя открива стара бейзболна картичка, която решава да продаде в eBay. По примера на предходните истории се оказва, че това не е обикновена картичка, а една от първите бейзболни картички в света. Тя ѝ носи печалба от 64 000 долара. Сега жената има достатъчно пари, които да раздава на телефонните измамници.

Изгубен чук за 15 млн. долара

69-годишният Ерик Лоус живее скромно със съпругата си. До деня, в който не изгубва чука си в градината и не решава да го потърси с помощта на детектор за метал. Вместо чук обаче, Лоус намира сребърна монета. След допълнителни разкопки в двора му археолозите откриват и солидна златна огърлица, сандък, съдържащ 15 златни гривни, сребърна купа и куп други сребърни ценности. Откриват и 1000 златни монети, а стойността на цялото съкровище възлиза на 15 млн. щатски долара. Не разбрахме само дали е намерил чука.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ