3 от най-големите оръдия в историята

13.01.2016, 12:00

Бам–Бам

   
 
3 от най-големите оръдия в историята

Сравнение с някои от тези пушки, вписаната в рекордите на Гинес "Цар Пушка" ще ви се стори като дамски пистолет. Ще видите също така две брутални изчадия на немската компания Круп. Събрали сме ви три от най-големите, лоши и мощни оръдия в историята на човечеството. Даже ще разкажем най-интересното за тях. Започваме.

1. Цар-пушка

В България е по-известна като оръдие Гаубица. Гаубицата е артилерийско оръдие, предназначено за навесна стрелба с огромни канари по наземни цели, а също така за разрушаване на отбранителни съоръжения. Първите гаубици се появяват в Европа през 15 век и с течение на времето навлизат масово във всички армии.

Най-голямото подобно оръдие в историята е московското "Цар-пушка", което е записано в Книгата на рекордите Гинес (дължина 5,34 м., диаметър в долната част на цевта 1200 мм., диаметър на изходната част на дулото 1340 мм., калибър 900 мм., тегло 39 312 кг.). Реплика на това оръдие има в град Донецк, Украйна.

1625801

2. Дора 

Немско изчадие от времето на Втората световна война, дело на компания Круп. Общото тегло на оръдието е 1344 т. Такава грамадна конструкция е трябвало да може да се разглобява на части и така да може да се транспортира от влак. Цялото оръдие достига 42 976 м. дължина, 7.01 м. ширина и 11.6 м. височина. Целият процес по подготовка на позицията и сглобяване на грамадното оръдие отнема три седмици и екип от 1420 души, командвани от Генералмайор. Около 500 от тях директно обслужват оръдието, останалите са допълнителен обслужващ персонал. Към оръдието са прикрепени разнообразни части, вкл. собствен щаб за планиране и разузнаване за определяне на целите, както и голям брой противовъздушни и охранителни части. Има и малка група инженери надзорници от компания Круп.

1625800

Според военните специалисти и повечето историци, най-голямото оръдие в историята е нищо повече от идиотско разхищение на време и ресурси. За цялата война то изстрелва едва 48 снаряда и единственото му бойно използване е при старата крепост Севастопол.

1625797

3. Парижко оръдие

Парижкото оръдие е може би най-известното и същевременно най-мистериозното оръжие в цялата история на артилерията. Рожба е отново на немската компания Круп.

Истинската тайна на Парижкото оръдие била траекторията. С 50 градуса по хоризонтала, снарядите изстрелвани от него достигали Стратосферата на височина от 42 км., преди да поемат обратно към повърхността на Земята. До времената на Втората световна война това било непокорим рекорд за създадено от човека тяло, достигнало такава височина. Общата далекобойност надминавала 125 км. Полетът траел 170 секунди, т.е. почти три минути.

1625798

Името му идва от бомбардировките по Париж, а както вече споменахме, оръжието е немско. Иначе историята е следната:

На 21 март 1918 година над Париж проехтява огромен взрив. Бомбите падат през 15-минутни интервали, а самолети няма. За целия ден снарядите стават 21, а столицата е в абсолютна паника.

Хронологически всичко изглежда така:

В 7 часа и 17 минути, с оглушителен шум, чут в целия център на френската столица, първият снаряд паднал на площада на Републиката. 15 минути по-късно имало експлозия и на улица Шарл V, последвана от друг взрив на булевард Страсбург...

За първи път в историята на човечеството се оказало, че артилерийското оръдие, което удряло, разрушавало сгради и убивало цивилни граждани, е на 120 километра от града.

1625796

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ