8 от най-ограничените за посещение места в света

15.04.2015, 14:04

Къде да намерим рецептата за Coca-Cola?

   
 
8 от най-ограничените за посещение места в света

Има места по света, до които не само никой няма да ви позволи да припарите, но и такива, чието съществуване дори не е доказано. Запознайте се с осем от най-охраняваните и пазени в тайна места в света.

Пещерата Ласко, Югозападна Франция

1493618

За любителите на историята и изкуството би било сбъдната мечта да влязат в пещерата Ласко, за да се докоснат не само до начина на живот на хората преди хиляди години, но и да се насладят на едни от най-красивите произведения на праисторическото изкуство, датиращи от преди повече от 20 000 години. Много малко хора днес могат да се насладят на рисунките по стените, тъй като пещерата е затворена за туристи. За много кратко, мястото е било отворено за посещения, но въглеродният диоксид, издишван от желаещите да посетят мястото, унищожил някои от картините.

Стаята за извънредни ситуации в Белия дом

1493617

Единствения път, в който можем да надникнем в стаята за извънредни ситуации в Белия дом, е по време на политически или военно-тематични телевизионни предавания или филми. Освен ако не сте президентът на САЩ или някой от малкото подбрани съветници, които имат достъп до стаята, няма никакъв шанс да се докопате до това помещение. Разположено на 50 м. под Западното крило, на това място се вземат решения на живот и смърт, най-често такива, свързани с участието на Америка в критични военни действия.

Глобалното зърнено хранилище, Шпицберген, Норвегия

1493621

Хранилището е известно като "Ноевия ковчег" и в него се съхраняват хиляди семена от всякакви видове растения от целия свят, които могат да изхранят огромна част от населението, в случай че природно бедствие или война унищожи природните ресурси.

Метро-2, Москва, Русия

1493620

Това е митично място, кеото не знаем дали съществува със сигурност. Според слуховете, Метро-2 е подземна железопътна линия, построена от Йосиф Сталин, предназначена за превоз на висши държавни служители и руски агенти на тайните служби. Предполага се също, че в близост до Метро-2 съществува подземен град, който може да побере 30 000 души в случай на война.

Маунт Уедър, Вирджиния

1493615

Маунт Уедър е център за извънредни ситуации, който служи за убежище на важни политически фигури на САЩ по време на извънредни ситуации. Едната част на Маунт Уедър е разположена на повърхността, а другата - под земята. Подземното крило се нарича "Белият дом". Центърът разполага с радио и телевизионно студио, както и със собствени полицейски и противопожарни станции. Както се сещате, охраната на това място е изключително засилена и невъзможна за преодоляване.

Хранилището на рецептата за Coca-Cola

1493622

Логично е най-големият производител на газирани напитки да пази рецептата си със зъби и нокти и с всички средства. Coca-Cola разполага със собствен трезор в Джорджия, САЩ, където стриктно се съхранява магическата рецепта. Трезорът никога не се отваря.

Секретният архив на Ватикана, Ватикана, Италия

1493619

Тези, които са чели книгата на Дан Браун "Шестото клеймо", знаят, че във Ватикана се пазят изключително стари и редки книжа и документи, а библиотеката, в която се съхраняват, има изключително ограничен достъп. В помещението съществува раздел, който е абсолютно забранен за посещение, тъй като съдържа информация за личните дела на кардиналите и документите по анулираните им бракове.

Стая 39, Пхенян, Северна Корея

1493616

Стая 39 е най-тайната организация в Северна Корея и се говори, че в сградата, в която се помещава, се извършват множество престъпни дейности в полза на председателя на националната комисия по отбрана в страната Ким Чен Ир. Счита се, че Стая 39 извършва финансови измами, производство на наркотици, фалшифициране на пари, но държавата отрича за нейното съществуване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ