6 неща от ежедневието, които могат да се окажат много вредни

28.04.2015, 12:29

Все още недоказано

   
 
6 неща от ежедневието, които могат да се окажат много вредни

Хората все повече внимават с какво се хранят, с какво се мажат и какви продукти си купуват. За някои здравословният начин на живот е мания, а други просто гледат какво консумират. Учените от своя страна постоянно правят изследвания относно различните вреди или ползи за човешкия организъм, не само причинени от храната, но и от всякакви фабрикати и природни ресурси. Някои предположения обаче все още не могат да се докажат черно на бяло. Вижте 6 неща от ежедневието, които могат да се окажат доста вредни вбъдеще.

Наночастиците

Това са частици, които ни заобикалят в ежедневието. Те се излъчват от различни видове продукти – метали в автомобилите и строителството, слънцезащитните кремове, овлажнителите, емисиите от автомобилите. Тези частици са толкова малки, че за учените е трудно да установят дали са вредни или не, но съществуват теории, според които прекомерното излагане на човек сред тях може да доведе до увреждане на сърцето и белия дроб. Възпалението на белите дробове пък води до подуване на невроните в мозъка, което причинява тежки проблеми с паметта.

Почистващите препарати

1498677

Разбира се, това не означава, че не трябва да почиствате дома си, но е добре да знаете, че прекомерното излагане на организма сред химикалите в почистващите продукти е вредно. Много от препаратите отделят токсични газове и вдишването им може да подейства като отрова за тялото. Понякога смесването на някои продукти създава комбинации, които са дори смъртоносни. Естествено, всичко това се отнася за хората, които работят с такива препарати всекидневно.

Соев сос

1498672

Соеви зърна, соево мляко, соев сос, соеви протеини, соя, соя, соя. Много соя. Тя наистина може да е здравословна алтернатива на месото, но когато не се употребява с мярка, може да е много вредна съставка, особено за бременните жени. Соята е с висока концентрация на естрогенни аналози, което кара учените да се поинтересуват как това влияе на организма. Оказва се, че високата концентрация на естроген може да прекъсне сигнализацията на хормоните, а това е особено вредно по време на бременност. Тестът е правен върху животни, но се предполага, че действието на соята върху човека е същото.

Работа в офис

1498674

За някои хора работата в офис е мечта, но може да е и изключително вредна. Всеки знае, че заседналият начин на живот не е здравословен, а всекидневното взиране в монитора може да увреди зрението ви. Разбира се, има и други хора, които смятат, че този тип работа е значително по-предпочитан пред физическия и рисков труд.

Електронни цигари

1498675

След масовите кампании за борбата с тютюнопушенето, все повече хора се обръщат към алтернативните методи за засищане на никотиновия глад. Уж безопасна алтернатива, електронните цигари превзеха пазара, а много хора видяха в тях решението за порока си. Някои медици обаче смятат, че тази "безопасна игла" може да е свързана със странични ефекти в дългосрочен план. Въпреки че не са толкова вредни, колкото истинските цигари, електронните заместители също крият рискове. Поради факта, че са евтини, че димът им е по-лек и могат да се пушат навсякъде, хората ги употребяват по-често, отколкото биха употребявали обикновените цигари, а това води до по-голямо пристрастяване. Разбира се, алтернативните цигари са на пазара отскоро и учените не са изследвали всички възможни последици от тяхната употреба.

Нефилтрирана вода

1498673

Не самият акт на пиене на вода е вреден, а потенциално опасните химикали, които се съдържат в нея. Има доказателства, че много от лекарствата, торовете и препаратите против насекоми, които консумираме, намират своя път към водосбора, откъдето идва чешмяната вода. Разбира се, преди да стигне до домовете ни, тази вода се рециклира и филтрира, но дали разполага с достатъчно време, за да се пречисти достатъчно качествено? Такова проучване е направено чрез опити върху жаби, тъй като те са свързани пряко с водната среда, а и имат сходни на човешките хормони. Резултатите показват, че нечистата вода влияе на растежа и здравето на жабата. Предполага се, че въздействието върху хората е сходно. Макар този факт все още да не е доказан, добре е да удряте по един филтър на чешмяната вода, преди да я пиете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ