5 обичайни предмета, кръстени на необичайни хора

22.03.2015, 16:20

Кои са Етиен де Силует и Хенри Шрапнел?

   
 
5 обичайни предмета, кръстени на необичайни хора

Ние, човеците, много обичаме всичко около нас да бъде подредено, класифицирано и прошнуровано, а по възможност да си има и име. Имената биват всякакви, но най-често, от уважение, или от липса на креативност са същите като на други хора. Такъв е и случаят със следните до болка познати предмети, кръстени на отдавна нефигуриращи в списъка с оцелелите хора. Ето кои са те.

1484490

Сандвич

Популярното в цял свят ястие от филии хляб и нещо между тях е кръстено на Джон Монтегю Четвърти граф на Сандвич, човекът, който бил толкова пристрастен към играта на карти, че не я прекъсвал дори за да обядва, а вместо това карал прислужниците да му носят въпросния ъъъ... сандвич.

1484489

Никотин

Най-важната съставка в тютюна - никотинът, носи името на растението Nicotiana tabacum, което от своя страна пък е кръстено на френския посланик в Португалия Жан Нико де Вилмейн, който през 1540 г. изпраща тютюневи семена от Бразилия във Франция.

1484488

Шрапнел

Експлозивните артилерийски боеприпаси, на които дължим по-голямата част от откъснатите през 19 век крайници, са кръстени на своя създател генерал-майор Хенри Шрапнел. Дълги години след смъртта на британския офицер през 1842 г. снарядите са произвеждани по открития от него метод.

1484487

Гупи

Кой не знае рибките гупи, кой не си е гледал от тях? Най-вероятно всички сме минали през своя гупи-период, но едва ли някой е наясно, че шарените водообитаващи са кръстени на британския натуралист Робърт Джон Лечмър Гупи, който изпраща образи от тези рибки от Тринидат в Лондон.

1484492

Силует

Всички сме чували думата "силует", но ако си мислте, че значението ѝ произлиза от някой древен език, ще сгрешите. Думата произлиза от името на френския министър на финансите Етиен де Силует, който по време на Седемгодишната война предприема жестоки финансови санкции. Заради алчността му карикатуристите започват да рисуват очертанията му на фона на негов портрет в профил. Карикатурата става толкова популярна, че човешките очертания приемат названието "силует".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ