14 симпатични факта за лисиците 4

29.10.2014, 17:00

Най-добрият приятел на човека е била лисицата

   
 
14 симпатични факта за лисиците

Лисиците живеят на всички континенти, освен на Антарктида. Те обитават основно селските и планинските райони. Като цяло, за хората, този бозайник остава мистериозен. Нека ви разкажем малко повече за тях - лисиците.

1. Лисиците са самотници

1423642

Лисиците са част от семейство кучета, което означава, че те са роднини с вълците, чакалите и кучетата. Средно големи са, между 3 и 7 кг., когато пораснат. Притежават остри муцуни, гъвкаво тяло и рунтави опашки. Обикновено като млади живеят на малки групи и обитават дупки в земята. Когато порастнат, те ловуват и спят сами.

2. Имат много общо с котките

1423643

Също като при котките, лисиците са най-активни след сън. В действителност те имат продълговати зеници, които им позволяват да виждат в тъмното. Подобно на котките, лисиците първо преследват плячката си и след това се нахвърлят върху нея.

Това са само част от приликите. Подобно на котката, мустаците на лисицата ѝ служат за сензор за опознаване и усещане на околния свят. Също така, тя ходи на пръстите на краката си и отстрани изглежда елегантна като котка. Друга прилика е, че някои от лисиците имат прибиращи се нокти, което им позволява да се катерят по покриви и дървета, като дори спят в хралупите на дърветата, точно като котките.

3. Червената лисица е най-разпространена

1423641

Червената лисица има най-широко географско разпространение от всички представители на разред Хищници. Тя е изключително приспособима и се адаптира лесно към всякакъв вид природа. В резултат на това диапазонът ѝ на разпространение е цялото Северно полукълбо, от арктическия кръг в северна Африка до централна Америка и азиатските степи. Има представители и в Австралия, но там лисицата се смята за нашественик.

4. Лисиците използват магнитното поле на земята

1423645

Подобно на управляемите ракети, лисицата ползва земното магнитно поле, за да ловува. Има други животни като птици, акули, крави и костенурки, които също притежават тази способност, но лисицата е единствената, която я използва за лов.

Хинек Бруда от университета Дуисбург-Есен в Германия има теория, според която при лов лисицата вижда пръстеновидна сянка, която потъмнява, когато гледа към магнитния полюс. Имайки предвид това, хищникът дебне своята плячка, придвижвайки се към нея. Когато звукът от бъдещата жертва се изравни със сянката, лисицата знае нейното местоположение и атакува. Интересен факт е, че лисицата има най-голяма ефективност при точно определен скок – когато се хвърля на северозапад към своята жертва - около 73% от опитите. Когато скокът е в противоположната посока, успеваемостта е малко по-малка - 60%, а когато скача във всички други посоки, успехът в лова е около 18%.

5. Лисиците са добри родители

1423640

Този хищник има поколение веднъж в годината. Обикновено котилото им е около 6 малки, но има случаи, в които се раждат по 10-11 лисичета. Раждат се слепи и проглеждат на деветия ден. В този период те стоят около майка си в своята дупка, докато мъжкият започне да им носи храна. Малките живеят с родителите си, докато станат на седем месеца. В този период майката пази своите бебета всеотдайно през цялото време.
Като пример за всеотдайността ѝ може да се даде действителен случай, в който малко лисиче се е хванало в ловен капан. Майка му го намира и в продължение на две седмици му носи храна и по този начин то оцелява.

6. Най-малката лисица тежи малко над 1 кг.

1423639

Приблизително с големината на котка, северноафриканската лисица има продълговати уши и кремава козина. Тя живее в пустинята Сахара, като спи през деня и е активна през нощта. Ушите ѝ не само позволяват да чува добре своята плячка, но също излъчват топлина. Лапите ѝ са покрити с козина, като така тя може да ходи по горещия пясък без никакви проблеми.

7. Лисиците са игриви и верни
 

По природа лисиците са приятелски настроени и много игриви. Обичат да играят както помежду си, така и с други животни като котки и кучета. Една от любимите им играчки са топките, като най-честата им жертва са топките за голф, които крадат от голф игрищата.

Въпреки че лисиците са диви животни, връзката им с хората датира от хилядолетия. През 2011 г. изследователи откриват гроб в Йордания, който датира отпреди 16 500 години. В него са открити останките на мъж и неговия домашен любимец – лисица. Това откритие показва, че още от древни времена е имало силна връзка между човека и лисицата. Смята се, че тя е първият най-добър приятел на човека. За сравнение най-старият гроб, в който са намерени останки от човек и куче, погребани заедно, датира около 4000 години по-късно.

8. Можете да си купите лисица за домашен любимец
 

През 60-те години на 20-ти век съветският генетик Дмитрий Беляев отглежда хиляди лисици, преди да успее да опитоми някоя. Резултатът от опитите му показва, че опитомяването е възможно, като лисицата вярва на хората, които са я отгледали. Този резултат е получен вследствие на дългогодишни опити, които се изразяват в смесване на геномите на различни видове лисици и тяхното отглеждане до постигането на заветната цел.

В наши дни всеки може да си купи лисица за домашен любимец за сумата от около 9000 долара. Според мненията на собственици, животните са много любопитни и игриви, но са склонни да унищожат мебелите на собственика си.

9. На арктическите лисици им става студено при -70 градуса по Целзий

1423648

Полярната лисица, която живее в най-северните части на земята, може да се справи по-добре от много други животни със студа. Нейната дебела козина ѝ позволява да издържа на студ до -70 градуса. Друго нейно предимство е бялата козина, която я прикрива от хищниците. В зависимост от сезона цветът на козината на тази лисица също се променя и тя може да се слива с камъните или с пръстта на тундрата.

10. Ловът на лисици продължава да бъде спорна тема

1423649

Най-вероятната причина за популярността на лова на лисици във Великобритания е, че през 16-ти век е най-големият бум в нападенията на лисици над курници. През 19-ти век висшата класа превръща лова на лисици в спорт, където глутница кучета и мъже на коне гонят лисици, докато не ги убият. В наши дни спорът около продължаването на този лов продължава, като на този етап ловът на лисици с кучета не е позволен.

11. Лисиците имат своето място във фолклора

1423644

Има множество примери за това – в азиатските култури за лисицата се смята, че има девет опашки. В средновековна Европа има примери за историите на Кума Лиса. Друг пример е от басните на Езоп – Баснята за лисицата и гарвана. Във Финландия се вярва, че лисицата образува Северното сияние, като ходи в снега и с опашката си мята искри в небето.

12. Лисиците с прилепови уши чуват насекоми

1423647

Дългоухата лисица използва ушите си освен за обикновен лов и за лов на насекоми. Една типична вечер за нея протича в разхождане в африканската савана и ослушване, докато не чуе шума на плячката. Основното ѝ меню са различни насекоми и гущери, като основната част от яденето се състои от термити. В действителност дългоухата лисица най-често прави своите домове в могили на термити, като преди това грижливо "почиства" от обитатели своята бъдеща къща.

13. Дарвин е откривателят на различен вид лисица

1423646

По време на пътуването му на кораба "Бийгъл", Чарлс Дарвин намира и взима със себе си малка сива лисица. Днес тази лисица може да се открие само на две места в целия свят – едното е на остров Чилое, в района на Чили, а другото е в чилийския национален парк.

14. Звукът на лисицата

Лисицата издава 40 различни звуци. Най-стряскащ е викът:

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ