11 любопитни факта за сънищата

25.06.2015, 09:33

Всички сънуваме

   
 
11 любопитни факта за сънищата

Знаем, че колкото и да се правите на издържливи, рано или късно ви се доспива зверски и си лягате - където ви падне или в собственото ви легло. Ние, хората, обаче рядко се замисляме какво реално се случва докато спим, случва ли се изобщо нещо и доколко нашите лични сънища си приличат с нечии чужди например.

Не ви ли се струва, че в самия процес на заспиване, сънуване и събуждане има нещо все пак необяснимо? На нас да. Затова и обичаме, когато попаднем на интересна информация по тази тема. Предлагаме ви да прочетете 11 неща, които може пък и да не знаете за сънищата.

1. Средно човек прекарва шест години от живота си в сънуване

Това са повече от 2100 дни, преминали във Вселена, която съществува само в собствените ни глави.

2. Няма човек, който да не сънува

Онези, които твърдят, че не сънуват, просто не си спомнят сънищата. По-голямата част от онова, което сме сънували, се забравя до пет минути след като сме се събудили.

3. Обикновено с продължителността на спането сънищата стават по-продължителни, така че човек се събужда в по-добро настроение от това, в което си е легнал

Ако се събудите с кофти усещане, то това може да се дължи на стрес. Голямото количество ежедневен стрес може да е причина да се будите твърде често през нощта, а това нарушава съня и предизвиква кошмари.

4. Хората, събудени веднага след REM фазата (това е фазата, в която сънуваме), по-често си спомнят сънищата от онези, които са се наспали и са се събудили сами

5. Хората, които са се родили слепи, също сънуват, но не изображения, а аромати, форми, звуци и усещания

6. Някои хора сънуват само черно-бяло

Най-често по-възрастните, които са израснали с черно-бели телевизори. С усъвършенстването на технологиите процентът на хората, сънуващи само в черно и бяло, постепенно намалява.

7. Сънуването ни помага да учим

Когато запаметяваме нещо, новата информация минава през различни части от мозъка ни, за да се задържи там. Това са същите части, които са активни по време на сън, така че ако учите нещо, а после легнете да спите, има по-голям шанс да го запомните.

8. Изневярата е един от най-честите сюжети за сънуване

Ако имате усещането, че партньорът ви прекарва много време в дейност, която не включва вас, съвсем нормално е да започнете да сънувате, че ви изневерява.

9. Мозъкът ни кара да потръпваме при определени сънища

Защото те са толкова реални, че той се опитва да ви предпази като ви накара да се задействате.

10. Средно човек сънува от три до пет пъти на нощ

По време на 8-часов сън два часа прекарваме в сънуване.

11. И мъжете, и жените могат да изпитат оргазъм по време на сън

Но вие това много добре го знаете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ