10 факта, които казват всичко за "Евровизия" 4

13.05.2016, 16:00

Ще научите повече, отколкото знаят хората, които наистина я гледат

   
 
10 факта, които казват всичко за "Евровизия"

Утре, на 14 май, ще се състои финалът на 61-вия конкурс "Евровизия". Организаторите казват, че тази година хората, които ще следят събитието, ще са над 100 милиона души. Между другото тази година за пръв път в историята конкурсът ще бъде излъчен и в САЩ. Припомняме, че България е представяна от Поли Генова, която ще видим на финала.

Ето още 10 интересни факта:

1. "Евровизия" започва да се провежда за първи път през 1956 година в Лугано, Швейцария. Тогава в него вземат участие едва 7 държави — Холандия, Швейцария, Италия, Люксембург, Белгия, Германия и Франция, всяка от които е представена от 2 песни. Създател на първата "Евровизия" е Марсел Бесон, който имал за цел да обедини и сплоти Европа след Втората световна война.

През 1956 година страната победителка е Швейцария, ето и песента:

2. От 1959 година на професионалните композитори е забранено да влизат в състава на журито. Съдейки по болшинството от песните на професионалните композитори, им е забранено да пишат и музиката, май.

3. През 1972 години победителка става Вики Леандрос - момиче от Гърция, което живее в Германия, но пее в Люксембург. Истинско проявление на европейския интернационализъм.

 

 

4. Правилата на конкурса постоянно се променят, но има две, които са се запазили още от 1959 година. Песента не може да надхвърля 3 минути и на сцената е забранено да се пускат животни.

5. От 1990 година минималната възраст на участниците е 16 години. През 1986 година "Евровизия" печели 13-годишната белгийка Сандра Ким.

6. Организаторите никак не могат да се справят с езика, на който трябва да бъдат изпълнени парчетата. През 1966 година е прието правило, че песента трябва да се изпълнява само на езика на страната. През 1973 това правило е отменено, а през 1977 е върнато отново. Отменено е за последен път през 1999 година.

7. През 1968 година печели песента "La La La", думичката "La" се повтаря 137 пъти.

 

 

8. Най-често за цялата история е печелила Ирландия - 7 пъти за 49 конкурса. 

9. Норвегия се представя най-зле от всички. 4 пъти не получава нито една точка.

10. През 1969 година победителки стават 4 страни - Холандия, Франция, Великобритания и Испания. На следващата година е наложено правило, че не може да печели повече от една страна.

Ето го и нашето момиче - Поли Генова, на която ще стискаме много палци на финала!

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ