Хигиената на жените в Еропа преди време

09.03.2016, 09:30

История на къпането

   
 
Хигиената на жените в Еропа преди време

Широко известно е в какви санитарни условия живеят хората през Средновековието. Но не се говори толкова какви хигиенни навици имат разкошните красавици с романтична осанка през XVIII и XIX век.

Днес вече ни е известно, че красавиците преди 150-200 години имат немалко проблеми, свързани с хигиената. Всичко идва от това, че тогавашните лекари смятат, че редовното къпане води до инфекции, затова на хората им се е налага да се борят с неприятната миризма на потта и миризмата от интимните области без баня.

Съветите на лекарите стигат дотам, че казват на хората да не се къпят, защото от водата, която минава през порите им, се разболяват, а редовното измиване на половите органи води до безплодие. 

Известен факт е, че много френски монарси се къпят едва няколко пъти през целия си живот. Според някои историци няколко века назад, Изабела Френска се къпе само два пъти в живота си. Има дневници, които сочат, че това се случило при раждането ѝ и преди сватбата.

Известно е, че до ХVIII век хората изплакват само ръцете си и областите около устата. Докторите не съветват да се измива цялото лице редовно, защото това води до инфекции и загуба на зрение.

През XIX век ваните се взимат предимно по лекарско предписание. Студени или горещи, но винаги с добавена сол в тях.

1661519

Затова пък именно тогава започва най-голямото развитие на парфюмерията, ползва се масово розова вода, ароматни треви и прочие неща.

1661512

По времето на Луи XIV с кралски указ е регламентирано използването на парфюм в кралския двор.

1661515

Времето минава, но нелепостите, които препоръчват докторите, не секват. Дори в началото на миналия век някои доктори са против редовното подмиване на жените, защото това според тях води до безплодие.

1661527

През 1888 година е произведен първият дезодорант - човечеството бори потта по-лесно. За косата пък са изобретени специални пръчици. Ако вече била мръсна и нямало как, се мият без сапун.

Шампоанът такъв, какъвто го познаваме, е измислен чак в края на XIX век.

1661509

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ