Татуирано Ferrari и скулптури от черепи

08.01.2012, 15:47

   
 
Татуирано Ferrari и скулптури от черепи

Да! Правилно прочетохте! Всъщност става въпрос за легендарния спортен модел Ferrari F430, но този път той няма да се състезава, поне не и в категорията "Най-бърз автомобил". Може би, би се класирал в категория "Най-мащабна татуировка", ако не беше поредната творческа провокация на един съвременен творец.

Фиксирайки автомобила за стена, Филип Паскуа го превръща в релефна скулптура, въплъщаваща в себе си, по един неповторим начин, противопоставянето между скоростта и неподвижността, органичното и механичното, трансформирането на популярен автомобил в провокативна творба, която без да губи първичната си дизайнерска форма се сдобива с уникалност и започва да живее самостоятелен живот.

Автомобилът е покрит с волска кожа в телесен цвят и впоследствие татуиран. Мотивите на татуировките са почерпени от типичните за японските татуировки морски мотиви - змии, дракони, популярната риба KOI, чиито символики в японската култура до голяма степен кореспондират на емоционалните асоциации, с които свързваме спортния звяр – сила, могъщество, непобедимост, смелост, непокорство.

Филип Паскуа е французин. Художник, график и скулптор, той е известен с влечението си към провокациите и нестандартните идеи, които служат за гориво на неговото въображение. Творчеството му може да бъде дефинирано като фигуративна живопис, а творбите му са истинска експресионистична експлозия. Самият той отъждествява всяка от тях като отделна битка. В своите артистични търсения, Паскуа често пъти излиза от нормите, за да търси вдъхновение там, където други творци се страхуват да нагазят. Резултат от тези творчески търсения са вуду скулптури, фетишистки картини, както и портрети на транссексуални, проститутки, болни от синдрома на Даун, слепи хора и хора, напускащи операционната зала. Избира да рисува именно тях, тъй като забелязва, че емоцииите, които изразяват техните лица го пронизват с дълбочината си и вдъхновяват.  

Може би именно тук се крие и причината негов артистичен подпис да е черепът. Черепът, който присъства от векове в шаманските ритуали, присъства и в творчеството на френския художник под формата на графики, скулптори или татуировки. Последните му творчески търсения засягат темата за суетата, посредством създаването на скулптури от истински човешки черепи, колекционирани от самия него в продължение на години. Паскуа ги ги покрива или с кожа, която впоследствие татуира, или със злато или сребро, или просто ги залива с черна боя с накацали по тях пеперуди. Всички тези творби могат да бъдат видени на самостоятелната му изложба в Galerie Laurent Strouk в Париж през месец януари 2012.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:24
1 Много е добро....и аз бих си направила така колата.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ