Ноам Чомски: как ни манипулират медиите

11.03.2016, 17:30

10 начина

   
 
Ноам Чомски: как ни манипулират медиите

Аврам Ноам Чомски е американски лингвист, философ, когнитивен изследовател и политически активист. Той е институтен професор и професор емеритус по лингвистика в Масачузетския технологичен институт. Чомски е добре известен в академичните и научните среди като един от бащите на съвременната лингвистика. След 60-те на 20 век той става по-известен като политически дисидент и анархист.

Днес ще ви покажем нещо много интересно - списъкът с 10-те начина на манипулация от Чомски. Наистина си заслужава да ги прочетете и да си направите изводи.

1. ВНИМАНИЕ

"Непрекъснато се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение (като шоу програмите). За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни"

2. ПРОБЛЕМ – РЕШЕНИЕ

Създават се ситуации така, че да предизвикат реакция сред хората и те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на политиците.

3. ПОСТОЯНСТВО

За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година. Според Чомски, именно така са наложени новите социално-икономически условия през 80-те и 90-те.

4. КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО

Друг начин да се прокара решение, на което му липсва одобрение, е да се представи като "необходимо" и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.

5. ОТНОШЕНИЕ

Пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация, като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Така в реакцията на човека ще липсва критична оценка, което е типично за деца.

6. АТАКУВАТ СЕ ЕМОЦИИ

Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ.

7. ОСКЪДНО ОБРАЗОВАНИЕ

Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, че да не забележат очевидната манипулация.

8. ДА СИ ПРОСТ Е МОДЕРНО

Възпитава се идеята, че да си глупав, вулгарен и груб е готино.

9. ВИНА

Отделният човек трябва да повярва, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение.

10. СЛЕДЕНЕ

"Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ