Йо, хо, хо и 10 факта за пиратите

25.02.2015, 13:32

Вдигаме платната!

   
 
Йо, хо, хо и 10 факта за пиратите

Пиратството, освен че е било занаят извън закона е свързано и с много романтични легенди за непокорни и смели мъже, кръстосващи морета и океани, отстоявайки свободата си. Истината обаче, както често се случва, е малко по-различна...

1. Пиратството възниква едновременно с появата на мореплаването. Първият военен флот всъщност е създаден не за нападения на други държави, а за борба с пиратството.

2. Каперството или корсарството е вид пиратство, узаконено от властите. Практикуващите този вид разбойничество имат право да извършват нападения над кораби на вражески държави и отчисляват процент от плячката в хазната на техните покровители.

3. Флибустерите са подобни на корсарите, с тази разлика, че те нападат само испанските кораби в Карибско море. Тази практика се развива през 17 век и е подкрепяна от иначе нетолериращите пиратството Англия и Франция, които искали по този начин да отслабят испанското влияние по море.

1476373

4. Пиратският флаг с черепа и костите "Веселият Роджър" в началото се използвал от мореплавателите да указват, че на борда на даден кораб върлува епидемия. Впоследствие пиратите започват да използват този флаг, за да деморализират противниците си. Знакът обаче бил вдиган непосрествено преди битка, а не през цялото време, както много хора мислят.

5. Митът, че пиратите изпиват огромни количества ром, както на сушата, така и на брега е измислен от Робърт Луис Стивънсън в книгата му "Островът на съкровищата". В действителност пиратите са можели да злоупотребяват с алкохол само на брега, тъй като по време на плаване това е било забранено от капитаните, а на някои кораби действал дори сух закон.

1476370

6. Пиратите си разделяли плячката с помощта на кормчията, който играел ролята на счетоводител. Най-голям дял взимал капитанът - 10 части, а най-малко - корабният дърводелец, който не участва в боя. Също така на ранените пирати се изплаща компенсация.

7. Превръзката на очите не е служила, за да прикрива липсващи зрителни органи, а за да изпълнява съвсем практична роля - когато по време на битка пиратите трябвало да се спуснат от палубата в трюма, им трябвали няколко минути, за да привикнат с тъмнината. Ако са с препаска обаче, просто освобождават закритото око и така можели отведнъж да виждат в мрака.

1476371

8. Пиратите имали право да носят обеца на ухото само след като прекосят Екватора за пръв път или са достигнали до най-южната точка на архипелага Огнена земя - нос Хорн.

9. Пиратите използвали прякори, не защото започвали нов живот на кораба, а за да скрият истинските си имена от правосъдието.

10. Ще трябва да ви разочароваме, но дори легендата за пиратски съкровища е измислица. Пиратите нямали навика да закопават плячката си, а когато това е ставало, е било при извънредни ситуации и в изключително редки случаи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ