Зимата: мезета от буркан

Еееех, къде са онези години, когато мама грижливо затваряше лятото в бурканче под формата на лютеница, царска туршия, сладко от диви ягоди и боровинки. И после грижливо ни ги слагаше в пътната чанта и ни изпращаше към далечния град, в който се предполагаше, че учим. Хубави времена бяха. Не беше много хубаво докато мъкнеш тежката чанта по влакове, автобуси и маршрутки до далечния 42-ри блок в студентски град, но после, когато отвориш царската туршия и домашната ракийка – идилия.

Като си спомня за всичките моменти, в които един кренвирш се делеше на 4 и отваряхме последното бурканче лютеница, за да се наядем в пристъп на пиянски глад, няма как да не ми стане малко мъчно, малко носталгично или да не си спомня за всички благини на майка, които са ни спасявали (мен и моите състуденти) от гладна смърт. Е, не чак толкова! Фактът, че някой предпочита да изхарчи всеки лев за алкохол, а не за храна си е бил напълно негов проблем, но в случая става въпрос не за дивия студентски живот, а за храните в бурканче, които го правеха още по-хубав и вкусен. Да не говорим, че и след студентските години, родителите ни още ни изпращат благини в буркани, за да може по-лесно и приятно да иззимуваме. Може и да има много неща, които могат да се затворят за зимата, но ние сме естети в тази област и като такива си имаме любими неща. Ето някои от тях.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ