Как коронавирусът засяга тялото на човека?

22.02.2020, 10:00

Нека разберем!

   
 
Как коронавирусът засяга тялото на човека?

Коронавирусът е едно от най-бързо разпространяващите се вирусни заболявания. Повече от 2000 души са починали от тази болест, а броят на заразените надхвърля 76 000. Ето как коронавирусът засяга организма.

Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Ако болен човек кашля или киха в близост до здрав човек, вероятността от заразяване е голяма. Освен това маската няма да те спаси от това - вирусът може да проникне в тялото през лигавицата на окото.

Коронавирусът заразява белите дробове. Това е органът, от който започва заболяването. При 75% от пациентите заболяването прогресира по следния начин: инфекция, опит за противодействие на имунната система и увреждане на белите дробове.

2215000

Третият етап може да бъде избегнат, но ако болестта не се лекува, човекът ще загуби способността си да диша независимо. Това не означава, че той ще умре, но може би винаги ще трябва да използва специален апарат.

Вирусът заразява кръвта. Имунните кръвни клетки не винаги разпознават вирусните клетки. Поради това понякога убиват здрави клетки и вирусът никога не напуска организма. Чрез кръвта вирусът навлиза в други органи и в най-лошия случай това може да доведе до недостатъчност.

Заболелите от коронавирус изпитват болки в стомаха. Един от симптомите на заболяването е диарията. Учените откриват как белодробната болест се отразява на гастроентерологията.

Черният дроб също бива засегнат от коронавируса. Основните функции на черния дроб са нарушени - филтрирането на токсините и производството на хранителни вещества.

2214999

Вирусът има най-силен ефект върху бъбреците като заболяването им може да бъде фатално. Този проблем се среща при 6% от пациентите.

Коронавирусът предава ли се от майка на дете? Съобщено е за два случая, в които коронавирусът е открит при деца 30 часа след раждането. Но не е установено, че болестта не се предава от майката. В същото време ефектите на коронавирус върху бременността са слабо изследвани.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ