Биография и кариера:
Гордън Рамзи е роден на 8 ноември 1966 г. в Глазгоу, Шотландия. Израства в английския град Стратфорд в семейство на медицинска сестра и пияница. С времето Рамзи търси изход от този начин на живот, в който баща му бие цялото семейство. Както се случва при повечето британци, и той е заклет фен на футбола. Търсейки спасение, на 15-годишна възраст бяга от вкъщи и се записва в детския отбор на любимия си клуб Глазгоу Рейнджърс. След поредица от контузии се отказва от това поприще.
Търсейки нов път в живота, Рамзи се записва да учи в колеж по хотелиерски мениджмънт. След като завършва своето образование, си намира работа в ресторанта "Harvey's" в Лондон, където работи за Марко Пиер Уайт. Издигайки се в кариерата, той търси ново предизвикателство и, вдъхновен от френската кухня, заминава за Париж. Там успява да завърже важни връзки и започва работа за Албер Ру, а след това се премества при Жоел Робушон в "Гай Савой".
Като завършен главен готвач, той добива популярност с готвенето си. Завръща се в Лондон и поема новооткрития ресторант "Аubergine", в който е съсобственик. След малко повече от година работа там, той печели първата си звезда Michelin. През 1997 г. печели и втора звезда. След разрив с партньора си в ресторанта, Рамзи се решава да отвори собствено място, като го нарича "Гордън Рамзи". През 2001 г. той печели и третата звезда Michelin.
С издаването на първата си книга "Страст за вкус", готвачът добива огромна популярност. Малко по малко отваря още ресторанти - "Петрус" в Лондон, втори "Гордън Рамзи" в лускозен хотел в Мейфеър, както и "Verre" в Дубай. Търсейки нови успехи, продължава да издава кулинарни книги - "Passion for Seafood" и "Chef for All Seasons".
През 2004 г. Рамзи се впуска в шоубизнеса и започва реалити шоуто си - "Кошмари в кухнята". Големият му пробив се осъществява в Америка, където реалити форматите тепърва набират сила. Въпреки изключително провокативното му държание, с втория му собствен реалити формат "Кухнята на Ада" спечелва американската публика. От тези си начинания прибира по над 10 милиона долара на сезон.
С времето той набляга на телевизията и малко по малко отстъпва от силните си позиции в ресторантьорството. Губи няколко от ресторантите си и също така губи две от звездите Michelin.
Без никакви притеснения от загубите Рамзи отваря трети ресторант със същото име "Гордън Рамзи" в Ню Йорк.
Той продължава да набляга на телевизионната си кариера, като радва всички свои фенове по света.
В личен план той живее с жена си Тара и четирите им деца в Лондон.