Вили Казасян

роден на 08 дек. 1934 в София,
джаз музикант, пианист, композитор

Биография и кариера:

Вили Казасян е роден на 8 декември 1934 г. в град София. Завършва ВМЕИ през 1957 г., което е предшественик на Техническия Университет. След това учи и в Българската държавна консерватория, която е предшественик на Националната музикална академия.

Музикалната му кариера е изключително пъстра, като от 1953 г. е пианист във второто издание на "Джаз на младите". Неговата кариера се изгражда в Бигбенда на БНР, където започва работа като пианист, след това става втори диригент и накрая достига своя връх като диригент. В бенда работи в продължение на 38 години - от 1960 до 1998 г. Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър и основава "Студио 5". През 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който първоначално свири, а по-късно го дирижира.

Неговият принос към българската музика и култура не спира дотук. Вили Казасян има основна роля в развитието на фестивала "Златният орфей", както и в телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината".

Организира музикални състави като "До, ре, ми, фа", "Студио В", радиоконкурса "Тромбата на Вили" и телевизионното предаване "Студио 1".

Отличителна част от неговото творчество е създаването на песни и пиеси за популярни български музиканти, актьори и творци като Тодор Колев, Виолета Бахчеванова, Коста Цонев, Асен Кисимов и други.
Пише музика за филми като "Ленко", "Една одисея из Делиормана" и "Неочаквана ваканция". За последния композиторът създава песента "Детство мое", която е обявена за най-любимата детска песен у нас.

Присъждат му се редица награди и отличия за неговото творчество, като най-ценната е "Сирак скитник" от 2005 г. за цялостен принос към БНР.

Зад гърба си Вили Казасян има три брака. От първия е синът му Алек, а от втория се ражда известната джаз певица Хилда Казасян. Известният композитор умира в София на 12 юли 2008 г.

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница