Любопитни факти за забранената зона, които не си чувал досега (Част 1)

27.04.2020, 09:00

Жестоко!

   
 
Любопитни факти за забранената зона, които не си чувал досега (Част 1)

Блогърът Максим Мирович пътува до Чернобил 4 пъти, за да пише материали за своя блог. Той започва тема в Twitter, където разказва какво се случва в град Припят.

Ето ги необикновените му открития:

Чернобилската зона се състои от два защитени периметъра на сигурност - тридесеткилометровите и десеткилометровите зони, които на жаргон се наричат "Тридесетте и десетте". За разлика от Десетте, Тридесетте са почти чисти.

В западната част на Зоната има почти неизвестен мъртъв град Полесия. Сталкерите рядко стигат до тук - градът е твърде далеч от обичайните маршрути. През Полесия минава магистрала, но на пътниците е строго забранено да излизат от колата.

След инцидента Полесия иска да направи "образцов град в близост до периметъра на замърсяване", в който дори след аварията там е построено и развито нещо. Но от СССР прикриват, че в Полесия всъщност има огромно замърсяване на почвата с цезий-137.

Много хора все още бъркат Чернобил и Припят. Чернобил е малко градче на 12 километра от атомната електроцентрала, а Припят е град с 50 000 души (преди инцидента). Повечето от "чернобилските снимки" всъщност не са направени в Чернобил, в Припят.

2225926

В Чернобил няма цивилно население, но в забранената зона има много работници. Те живеят на смени в общежития в града. Общежитията са разположени в бивши жилищни сгради.

Външно Чернобил прилича на обикновен провинциален украински град със спокойни и тихи дворове, останали от "предвоенния" живот. Изключение е, че Чернобил е много чист и постоянно нещо се мете (повишени изисквания за радиационна безопасност).

Още един разпознаваем детайл от живота на Чернобил са външните тръби на отоплителната мрежа. Там не може да се копае, поради разбираеми причини и затова всички тръби в града са на повърхността. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta