8-те правила на успешните хора

24.07.2012, 16:33

   
 
8-те правила на успешните хора
Източник: sxc.hu

Малцина са тези, които познават или в по-добрия случай са отличително успешни хора. За разлика от средностатистическия работник, богатите имат собствени вярвания, които изненадващо или не са еднакви за всички успели бизнесмени. Те вярват в неща, които общото мнение и установени традиции в глобалното общество не се възприемат като "правилни". Факт е обаче, че този подход към живота е ключът към достигането на желания успех. В какво вярват богаташите? Прочетете по-долу.

Времето не ме владее. Аз владея времето.

Крайните срокове и времевите рамки очертават параметри, но обикновено не по добрия начин. Обикновеният човек, който има две седмици, за да изпълни дадена задача, инстинктивно ще нагласи усилията си, така че в действителност задачата наистина да му отнеме две седмици.

Забравете крайните срокове, поне като начин, по който организирате действията си. За дадените задачи би трябвало да отделяме толкова време, колкото наистина е необходимо за тяхното приключване. Правете всичко колкото можете по-ефективно и по-бързо. След това използвайте "свободното" си време, за да свършите други неща по-ефективно и по-бързо.

Средностатистическите хора позволяват на времето да наложи волята си върху тях. Забележителните хора налагат волята си върху времето.

Хората около мен са хората, които аз избирам.

Някои от подчинените ви ви изкарват извън нерви. Някои клиенти ви побъркват. Някои приятели са егоистични копелета.

Вие ги избирате. Ако хората около вас ви правят нещастни, това не ги прави виновни. Вината е изцяло ваша. Те са в професионалния или личния ви живот, защото вие сте ги привлекли в него и сте им позволили да останат.

Помислете за хората, с които работите. Помислете за типа клиенти, които бихте се радвали да обслужвате. Мислете за приятелите, които искате да имате. След това променете това, което можете, за да започнете да привличате тези хора.

Хората, които работят здраво, искат да работят с хора, които полагат усилия. Любезните хора обичат да създават контакти и да се обвързват с любезни хора. Отличителните работници искат да работят за отличителни шефове.

Успешните хора по съвсем естествен начин привличат успешни хора.

Опитът е без значение. Постиженията са всичко.

Имате "10 години опит в сферата на уеб дизайна". Йехааа. Всъщност не ни интересува колко дълго сте правили дадено нещо. Годините не показват кой знае какво. Може да сте били и най-лошите програмисти в света в продължение на 10 години.

Успешните хора се интересуват от това, което сте постигнали: колко сайта сте създали, колко от тях са успешни, колко добри приложения сте разработили и т.н. Всичко, което има значение, е постигнатото.

Успешните хора нямат нужда от това да се описват с хиперболични епитети и прилагателни, като страстни, иновативни, ентусиазирани... бля, бля. Те могат просто да опишат – в най-добрия случай, по скромен, земен начин – това, което вече са направили.

Провалът е нещо, което сам съм постигнал. Не е нещо, което просто ми се е случило.

Попитайте хората защо и как са станали успешни. Отговорите им главно ще бъдат съставени от лични местоимения – "аз", "моето/а/те" и понякога, но твърде рядко "ние".

Попитайте ги защо са се провалили. Повечето ще отнесат въпроса към детството си и инстинктивно ще избегнат вината, както дете, което казва "Счупи ми се играчката." вместо "Счупих си играчката."

Те ще кажат, че икономиката е зле, че пазарът не е бил готов или че доставчиците им не са успели да се справят. Ще прехвърлят вината върху другите или върху обстоятелствата. Повечето не разбират, че когато се дистанцират от вината си, те не се поучават от грешките си.

Обикновено нещо, което е напълно извън контрола ви, ще ви накара да се провалите. В повечето случаи всъщност това сте вие. Но няма нищо лошо в това. Всеки успешен човек се е провалял. Много пъти. Повечето от тях са грешали много по-често, отколкото вие сте го правили. Точно заради това сега са успели.

Затова посрещайте всеки провал – притежавайте го, учете се от него, поемайте пълната отговорност за него и бъдете сигурни, че следващия път нещата ще се случат по съвсем различен начин.

Доброволците винаги печелят.

Когато предложите помощта си, някак си винаги става така, че ви молят за нещо повече.

Това е чудесно. Да правите повече си е чиста възможност - да учите, да впечатлявате, да придобивате умения, да изграждате нови връзки и приятелства, да правите нещо повече от това, което принципно правите.

Успехът се основава на действията. Колкото повече работите на добра воля, толкова повече ще действате. Успешните хора имат смелостта и желанието да направят крачка напред и да си създадат възможности. А отличително успешните хора не правят крачка, те спринтират напред.

Докато ми плащат добре, всичко е наред.

Специализацията е добра. Фокусът е добър. Намирането на ниша е добро. Генерирането на приходи е страхотно.

Всяко нещо, за което клиент би ви платил разумна цена, за да се направи – ако не е неетично, неморално и незаконно, разбира се, е нещото, което трябва да направите. Клиентите ви искат да им доставите нещо извън територията, в която доставяте? Ако ще ви платят за това, няма проблем. Искат от вас някаква услуга, която принципно не предлагате? Ако ви платят, няма проблем. Клиентът изисква от вас някаква ръчна работа, а вие се занимавате с технологии? Млъквайте, навийте ръкавите и свършете работата, за която ви се плаща.

Правете само това, което искате да правите, и ще изградите един добър бизнес. Ако обаче сте готови да направите това, което клиентите ви искат, тогава е много вероятно да изградите успешен бизнес. Бъдете готови да направите дори повече от това и ще имате отличително успешен бизнес.

И като говорим за клиенти...

Хората, които ми плащат, винаги имат правото да ми казват какво да правя.

Излезте от надутото си, претенциозно, трябва-да-съм-свободен-за-да-изразя-себе-си АЗ. Бъдете такъв в свободното си време.

Хората, които ви плащат, без значение дали са клиенти или работодатели, имат правото да диктуват какво да правите и как да го направите, понякога дори до най-малкия детайл. Вместо да се оплаквате, работете така, че да приведете в съответствие онова, което обичате да правите, с онова, за което ви се плаща да вършите.

След това ще превърнете проблеми като контрол и микро-мениджмънт в не-проблеми.

Допълнителната миля е огромна ненаселена суша.

Всеки казва, че ще се постарае, ще измине допълнителната миля. Действително почти никой не го прави. Повечето хора, които стигат дотам, си казват: "Чакай... няма никой друг тук... защо да го правя тогава?", зарязват всичко и никога не се връщат.

Ето затова онази екстра миля е толкова самотно място. И точно заради това тези допълнителни усилия са изпълнени с много възможности.

Подранявайте. Оставайте до късно. Правете онези допълнителни телефонни обаждания. Изпращайте повече имейли. Правете допълнителни проучвания. Помогнете на клиент да разтовари или разопакова пратка. Не чакайте да ви помолят: предложете. Не казвайте просто на работниците какво да правят – покажете им какво да правят и работете редом с тях.

Всеки път, когато правите нещо, мислете за допълнителното нещо, което можете да направите, особено ако другите биха направили или правят това едно нещо. Разбира се, че е трудно. Но това е нещото, което ще ви направи различни. И с течение на времето това ще е нещото, което ще ви направи изключително успешни.

Източник: Inc

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 8
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от filip hristov | 25.07.2012 | 14:47
8 Отговор на коментар #6 от cherveniqt domat : така е , на мен ми е писнало да слушам такива хора ,които само знаят как да се оправдават и да се изкарват едва ли не някакви си жертви
от Pepi Vasilev | 25.07.2012 | 14:38
7 Отговор на коментар #1 от Сашо Костов : "Доброволците винаги печелят." - с това също не мога да се съглася! Казвам ви от от личен опит, братлета :) Толкова пъти за какво ли не съм бил доброволец :)
от cherveniqt domat | 25.07.2012 | 14:33
6 успехът не е за мързеливите хора , които се глезят много и само се оплакват
от Pepi Vasilev | 25.07.2012 | 14:32
5 "Опитът е без значение. Постиженията са всичко." - да, ама без опит много трудно ще направиш постижения. Едното върви с другото - ръка за ръка.
от Тodor Todorov | 25.07.2012 | 13:28
4 много мъдро и си е точно така
от manuela penkova | 25.07.2012 | 10:48
3 аз не мисля,че с няколко правила може да се постигне успех!нужно е много повече от това и всички го знаем!
от blue jasmine | 25.07.2012 | 10:37
2 Малко летите в облаците с тези измислени правила не мислите ли
от Сашо Костов | 24.07.2012 | 17:09
1 Много добра статия, има какво да се научи от нея.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta