8 държави, в които мъжете могат да носят поли

26.08.2019, 13:00

Не и в България!

   
 
8 държави, в които мъжете могат да носят поли

"Мъж" и "пола" са две взаимно изключващи се понятия. И въпреки, че уважаваме правото на всеки да носи каквото си поиска, вероятно, ако се разходиш с пола по нашите географски ширини ще изядеш голям пердах.

Но, ако все пак обичаш да експериментираш с модата и за теб полът не е от значение, можеш да посетиш следните държави:

Шотландия

2178244

Най-известната мъжка пола е шотландската. Казват, че мъжете, носещи поли се срещат по улиците доста рядко. Обикновено са облечени по този начин за сватби и официални приеми.

Бутан

2178245

Държавата Бутан е основана през XVII век, когато се появява интересният им костюм. Той прилича повече на халат, отколкото на пола. Той се допълва от чорапи и шал с височина до коляното. Често на мъжете не им е позволено да носят нищо друго освен този халат. Това се отнася най-вече за учениците.

Мианмар (Бирма)

2178243

Тук става дума за нещо като кърпа, увита около краката на мъжа. Това е всекидневното облекло на местните жители. Жените носят същото, но възелът е от едната страна.

Мароко

2178251

Дълга роба с качулка, която се носи както от мъже, така и от жени. Тя е удобна, защото предпазва от всички естествени явления като топлина, студ, пясъчни бури. Кафява роба показва, че мъжът не е женен.

Гърция

2178246

Неудобна пола, ботуши с огромни пръсти, барета - това е униформата на гръцките гвардейци. Тя има символично значение. 400-те гънки, обозначават всяка една година, прекарана под турското иго. Според хартата военните трябва да гладят полата всеки ден.

Мюсюлмански държави

2178249

Ихрам е мюсюлманска роба, разпространена в ислямските страни. Едната част от бялата кърпа се хвърля през раменете, а другата е вързана по бедрата. Това се прави, за да може всички да са равни пред Бога по време на молитва.

Фиджи

2178247

Там се носи пола с назъбени ръбове. Първите християни на острова започват да я носят през 19 век, за да се различават от езичниците. Сега тя е задължителен дрескод в държавните институции, както и униформата на военни, полиция и ученици.

Япония

2178250

Пола-панталон, наследена от Китай. Тази дреха се носи доста рядко в наши дни и може да бъде видяна в музей или на чайна церемония.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ