28 невероятни факта за октоподите

03.12.2015, 11:00

Те са изключително симпатични същества

   
 
28 невероятни факта за октоподите

Ако сте от хората, които обичат морската храна, то със сигурност сте пробвали да хапвате октоподи. От личен опит ще ви кажем, че ако ги приготвяте в домашни условия, бая зор ще видите при чистенето им. Но в случай че всъщност бихте искали да си отглеждате октопод или просто да научите повече неща за него, сте попаднали на точното място.

Сега няма да си говорим за готвене и ядене, а за истински факти. Започваме.

1. Октоподът е най-умното безгръбначно на Земята, като нека не забравяме, че безгръбначните съставят около 95% от всички животни. В тялото на октопода има около 300 милиона неврони.

2. През по-голямата част от живота си октоподите плуват сами, дори когато дойде време да се чифтосат.

3. Те толкова обичат да са сами, че когато се оплождат, мъжкият изобщо не доближава женската. Той изпраща пакетче със сперма към нея, а тя си я прибира и си я складира за по-натам.

4. За да компенсира за дистанцираното си поведение, понякога мъжкият изпраща и едно от пипалата си заедно с пакетчето, може би за да има какво да гушка женската, когато заспива нощем.

5. Логично, пипалата на октоподите се възстановяват. Когато са ранени, тези животни могат да спират или да намаляват кръвния поток, за да не губят твърде много кръв.

6. Тъй като кръвта им е изключително богата на мед, нейният цвят не е червен, а син.

7. Друга ситуация, в която октоподите се лишават от пипала, е когато искат да разсеят някой хищник и да избягат от него. Максималната скорост, която могат да развият при бягство, е 40 км/ч.

8. Мозъкът на октопода е в главата му, но във всяко пипало има достатъчно неврони, за да може то да се движи полу-самостоятелно.

9. Горният факт означава, че всяка една вендузка може да се разтегли, да се отпусне и да засмуче, когато си пожелае. Също така означава, че отделено от тялото пипало може да си функционира самостоятелно едно известно време.

10. Всъщност октоподът е много хранителен. 100 грама октопод съдържат 139 калории, 2 грама мазнини, 25 грама протеини, 45% от препоръчителната дневна доза желязо и 510% от дневната доза витамин B12.

11. Октоподите имат три сърца. Докато животното плува, главното сърце спира.

12. Въпреки че не са особено социални животни, октоподите не са съвсем антиромантично настроени. Експеримент, проведен през 70-те години, доказва, че когато до мъжки октопод се доближи женска, главното му сърце пропуска няколко удара.

13. Тъй като плуването е уморително действие, октоподът предпочита да ходи по дъното. С четирите задни пипала животното се изправя и щъка, а с предните търси храна.

14. Да, но ходенето е бавно, а хищниците - не. За да решат този проблем, някои октоподи си "носят" защита - различни черупки, рапани и други неща, които биха могли да ги спасят или в които биха могли да се скрият при потенциална опасност.

15. Най-впечатляващата им защитна маркировка е кожата им. Октоподите могат да променят цвета и "материята" на кожата си така, че да се слеят с обстановката.

16. За няколко секунди тези животни могат да претърпят пълна трансформация, използвайки трите цветни "торбички" в тялото им - хроматофори, иридофори и левкофори. Повечето от животните, които притежават умението да сменят цвета си, са снабдени само с хроматофори.

17. Октоподите активират различните цветове като стягат и отпускат подкожните си мускули. Преди време учен документира октопод, който в рамките само на час сменя цвета си 177 пъти.

18. Не е ясно обаче дали самите октоподи осъзнават какви цветови промени настъпват с кожата им, защото тези животни не различават цветовете.

19. Способността да се дегизират чрез цветовете ги прави почти невидими за другите водни животни, така че не е изненада, че са добри ловци. Едно ухапване изпраща невротоксини в тялото на жертвата. Повечето от тези токсини не могат да убият човек, освен ако не са на синьопръстенен октопод. Въпреки че е сранително малко, отровата на това животно може да убие 26 души за няколко минути.

20. Някои от нещата, откривани в стомасите на октоподи, са доста интересни: миди, раци, омари и дори чайки.

21. Понякога октоподите излизат на сушата, за да търсят храна.

22. Средно на едно пипало има по 240 вендузи, което прави обща сметка от 1920 вендузи. Всяка една от тях може да вдигне товар с тегло от 15 кг.

23. Вендузите са снабдени с хеморецептори, чиято функция е да "пробват" храната. Само си представете да можете да опитате пицата в мига, в който я хванете с пръсти...

24. Учените са тествали интелигентността на октоподите като поставят храна в буркани със затворени капачки. Естествено, животните без проблем отвинтват капачката. Има случаи, в които октоподите се справят дори с капачки, които са направени със защита от деца.

25. Повечето октоподи могат да минат през всяка дупка, стига да е голяма поне колкото устата им. Тя е единственото нещо от тялото им, което не може да се деформира.

26. Когато не са на свобода, октоподите се отегчават и скучаят, ако няма с какво да се занимават. Това ги стресира. Ако са оставени в празен аквариум, могат да започнат дори да се самоизяждат, но ако са им създадени места, на които да с крият и да се катерят, настроението им се оправя.

27. Октоподите различават хората.

28. Най-странният факт за тези животни е, че могат сами да оправят гените си. Правят го, за да се адаптират на различни температури и да подобряват зрението си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ