10 най-опасни паразита, които се намират в храната ни

22.07.2014, 15:17

Да ни е сладко

   
 
10 най-опасни паразита, които се намират в храната ни

Повечето хора смятат, че странните и опасни паразити могат да ни застрашат само ако се намираме на някое екзотично място. Само че с глобализацията и постоянното транспортиране на хранителни продукти из целия свят, хората все по-често имат близки срещи с организми, които не са типични за тяхната държава. Разбира се, повечето инфекции могат да бъдат избегнати чрез елементарна хигиена - измиване на плодовете и зеленчуците, готвене на месото правилно и т.н. Въпреки това никой не е 100% защитен. По този повод експертите са съставили списък с 24 най-опасни паразита, намиращи се в храните. Представяме ви топ 10 от тях.

1. Taenia solium

1342804

Този паразит е с размери от 1 до 10 мм. Той е във форма, подобна на панделка. Ако попадне в тялото, ларвите му се закрепват в стомаха, след това стават червейчета, които започват да живеят в червата, хранейки се с храната, която поглъщаме. Лошото е, че Taenia solium може да се придвижи из цялото тяло и ако се разпространи, може да причини проблеми в централната нервна система, епилепсия и др. Впрочем именно този паразит е смятан за един от основните причинители на епилепсия.

2. Echinococcus granulosus

1342803

Достига от 3 до 7 мм. По принцип този паразит се среща при кучетата и овцете. Хората започват да се заразяват, след ядене на заразена храна. Яйцата на този паразитен червей са устойчиви и може да издържат месеци дори и на много ниски температури. Всяка година се регистрират над милион случая на заразени хора с Echinococcus granulosus, най-вече в райони, в които се отглеждат камили. Понякога симптомите на заразата могат да се усетят години след попадането на паразита в човешкия организъм. Яйцата му се пълнят с течност, която, ако се спука в човешкото тяло, може да доведе до фатален край.

3. Echinococcus multilocularis

1342802

Географското разпространение на този паразитен червей не е голямо, но е откриван в Южна Америка и Европа. По принцип лисиците и малките гризачи са застрашени от Echinococcus multilocularis, но често паразитът преминава и в домашни котки и кучета. Ако попадне в човешкото тяло, този паразит се загнездва във вътрешните органи. Разпространява се подобно на тумор и ако не бъде открит навреме, може да доведе до смърт. Ловците са най-рискувата група, следвани от гъбарите и хората, които берат горски плодове, тъй като и трите групи могат неволно да имат досег до лисичи фекалии, откъдето да се заразят.

4. Toxoplasma gondii

1342806

Това е едноклетъчен паразит, който може да зарази практически всеки бозайник, но обикновено живее в котките и гризачите. Разпространен е в много държави, но повечето заразени хора така и не разбират за паразита в организма им. Най-сериозни проблеми Toxoplasma gondii може да предизвика проблеми при бременни, защото паразитът през плацентата лесно достига до плода и може да го увреди. Затова и не е препоръчително бременни жени да чистят котешки тоалетни. Пациенти с ХИВ също са рискова група, тъй като в техните организми този паразит може да започне да се размножава до неконтролируеми размери.

5. Cryptosporidium spp.

1342799

Този паразит основно се разпространява чрез замърсена вода или храна, измита със замърсена вода. Случвало се е масово заразяване и чрез непастьоризирано мляко или неизмити морски храни. Cryptosporidium spp. се среща из целия свят, а симптомите са диария, която често минава сама.

6. Entamoeba histolytica

1342805

Entamoeba histolytica засяга стомашно-чревния тракт и предизвиква дизентерия. Болестта се характеризира с кървава диария и стомашни болки - симптоми, които могат да бъдат особено опасни. Ако паразитът започне да се разпространява в човешкото тяло, може да предизвика тежки проблеми в черния дроб и други органи.

7. Trichinella spiralis

1342801

Това е кръгъл червей, който е виновен за трихинелозата - инфекция, получена след ядене на сурово или недостатъчно сготвено свинско месо, както и пушени свински продукти. Заразеното месо съдържа яйца, които са невидими за човешкото око. Когато месото се изяде, яйцата стават червеи, които произвеждат хиляди нови ларви, които пък пътуват до мускулите... Гадост.

8. Opisthorchiidae

1342798

Това са семейство червеи, основно срещащи се в югоизточна Азия (някои видове все пак са откриваеми в Европа и Русия). Заразяването става чрез ядене на сурова или недосготвена прясна риба, която е била заразена приживе. Когато попаднат в организма на бозайниците, тези червеи се настаняват в жлъчката. Бездомните кучета и котки също са носители на заразата.

9. Ascaris spp.

1342800

Това са най-големите стомашни кръгли червеи (достигат размери до 35 см.) и са най-често срещаните - 25% от хората по света имат в себе си този паразит. След поглъщане яйцата стават ларви и се закрепват за червата, преди да предприемат впечатляващо пътуване - през кръвта до белите дробове, после към гърлото, където човек ги поглъща, съответно те отиват в стомаха и се връщат отново в червата, където вече се развиват в червеи.

Женският червей произвежда стотици хиляди яйца на ден, които отиват във фекалиите и по този начин заразата се разпространява.

10. Trypanosoma cruzi

1342797

Този паразит причинява болест на Чагас. Той прогресира бавно и заразява различни клетки и органи, включително сърцето. Заразяването протича с години с никакви или много леки симптоми и се пренася чрез насекоми, които пият човешка кръв. Когато насекомото се нахрани, то оставя фекалии по човешката кожа. Човек започва да се чеше и така вкарва фекалиите в кожата си.

Източник: Mashable

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ