"Скакалци" по сцената на Сатирата  8 Виж всички снимки

25.10.2013, 15:05

Премиерата идва с "отгледана" публика

   
 
"Скакалци" по сцената на Сатирата
Източник: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Не са много българските актьори, които са посрещани с бурни ръкопляскания при изпълнението на каквато и да била роля. Такива са например Любомир Нейков и Христо Гърбов - където и да се появят, каквото и да играят, публиката винаги е готова да ги аплодира, да подсвирква и да се смее гърлено.

Премиерата на постановката "Скакалци" на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов" не прави изключение. Комедията е дело на "Дрийм Тийм Прадакшънс", които стоят и зад предаването "Комиците". Както можете да се досетите, част от основните актьори се подвизават и на сцената - споменатите вече Любомир Нейков и Христо Гърбов, както и Стоянка Мутафова (поклон пред тази велика жена!), Албена Павлова, Христина Апостолова, Деси Бакърджиева, Ненчо Илиев, Маргарита Хлебарова, Васил Драганов, Август Попов, Петьо Петков - Шайбата и Димитър Рачков.

1084840Сатиричен театър "Алеко Константинов"

В "Скакалци" се разказва за български производител, около когото нахално "накацват" всякакви експерти, комисии, проверяващи и други кръвопийци. Г-н Проданов (Гърбов) се мъчи всячески да се огъне, за да угоди на всички - на комисиите, които са гладни, жадни и с бездънни джобове, и на жена му, която не може да нагоди своята изтънченост и възпитание с просташките "Ганьовски" порядки на хората, с които работи съпругът ѝ. Животът е един постоянен кръговрат - изкарваш пари, които даваш на "специалистите", за да ти разрешат да работиш и да изкарваш пари.

1084841Сатиричен театър "Алеко Константинов"

"Скакалци" e пиеса на Ст. Л. Костов, който е автор и на безспорно една от най-хитовите комедии на българската театрална сцена от последните няколко години "Вражалец". Съпоставката между двете постановки обаче може да остане единствено на ниво автор и общи актьори. За съжаление "Скакалци" стои доста далеч от "Вражалец", макар и безспорно да търси подобни успехи.

Впрочем успехи това представление ще пожъне. Защото, както споменах в началото, основите на актьорския състав са толкова стабилни, че самото присъствие на Нейков и Гърбов е в състояние да привлече много публика. Което е прекрасно. Нещата, които пораждат искрено чудене обаче, са следните.

1084842Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Времетраенето от близо 3 часа с антракта е необосновано. Действието в "Скакалци" е насила разтеглено, за да се вмъкне в по-широка времева рамка, но това решение е довело до излишна тромавост. В един идеален свят представлението, поставено от Богдан Петканин, щеше да е с максимална дължина от час и половина, като по този начин се изключат излишните дължини и повторения на репликите. С други думи "Скакалци" щеше да "звънне".

Актьорите са точно такива, каквито ще очаква публиката. Те се чувстват напълно комфортно на сцената на "Сатирата", като има едва едно-две изключения. В реализацията на постановката обаче прозира неуспешно "укротяване" на актьорската мощ на основните действащи лица, което вероятно в случая е неизбежно.

Следващите дати, на които можете да гледате "Скакалци", са 20 октомври, 13 и 23 ноември.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 4
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от sladurko sladurko | 25.10.2013 | 19:55
от sladurko sladurko | 25.10.2013 | 19:54
3 Постановката ще бъде много интересна.
от нощен преследвач | 25.10.2013 | 19:50
2 Браво много хубава статия. Постановката изглежда ненормално добра.
от ico iliev | 25.10.2013 | 18:19
1 Струва ми се интересна тази постановка Скакалци, ще трябва да се гледа задължително.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta