5 от най-известните прокълнати снимачни площадки в историята на киното

24.03.2022, 09:00

Побиват ни тръпки!

   
 
5 от най-известните прокълнати снимачни площадки в историята на киното

Филмите на ужасите сами по себе си са си страшнички. При някои от тях обаче не само сценариите са ужасяващи и всички друго обстоятелства около тях. И тук не говорим за нещастни злополучия, а за трагична смърт и то не еднократна.

Ето кои са най-прокълнатите снимачни площадки, коитио са взели живота на голяма част от екипите на различните филми.

"Гарванът"

1993071

През 1993 г. Брандън Лий, син на легендата Брус Лий, загива заради фатална грешка грешка, докато се снима в The Crow. Във въпросната сцена герой, наречен Funboy, застрелва героя на Лий, Ерик, докато носи чанта с хранителни стоки.

Пистолетът трябвало да бъде зареден с халосен патрон, а малък "шнур" щял да детонира в торбата, за да симулира действителен изстрел.

Но Лий е застрелян наистина и умира още същата нощ. До ден днешен никой не знае как във въпросния пистолет се е появил истински патрон.

Може би най-странната част от смъртта е нейната странна прилика със сцена от последния филм на баща му в "Играта на смъртта". Той трябвало да бъде застрелян, да се преструва, че умира от огнестрелни рани, но е ударен от истински куршум.

"Екзорсисът"

1993068

Поредица от необичайни смъртни случаи стават по време на заснемането на филма. Най-забележителните сред тях са актьорът Jack MacGowran, който почива от грип преди излизането на филма. На първия ден от заснемането Макс фон Сидоу пък губи брат си.

Елън Бърстин, която играе младата майка на Регън, претърпява трайна контузия на гръбнака, докато заснема сцена, в която Регън я хвърля от леглото си. Сцената, използвана при окончателния монтаж, се оказва именно тази, в която се случва инцидентът.

В един определен момент площадката, която помещава цялото семейство изгаря. Тук със сигурност става дума за нещо повече от зловещо съвпадение, нали?

"Бебето на Розмари"

1993069

Малко след излизането на филма продуцентът Уилям Касъл започва да получава стотици писма, пълни с обиди и омраза. "Копеле, вярващо в магьосничество, поклонник в светилището на сатанизма! Предсказанието ми е, че ще бавно ще изгнивате от продължителна и мъчителна болест, която сам сте пренесли върху себе си.”, гласи едно от писмата.

По същото време Касъл започва да изпитва мъчителни болки в слабините си. Той рухва през октомври тази година, четири месеца след излизането на "Бебето на Розмари”. Оказва се, че почива от запушване в уринарния тракт.

През 1969 г. съпругата на режисьора Роман Полански Шарън Тейт е брутално убита от последователи на Чарлз Менсън. Макар че никога не е намерен мотив за престъплението, много източници свързват убийството с "Бебето на Розмари”.

Известно е, че филмът използва екстериорите на Dakota Apartments в Ню Йорк, за да заснеме определени сцени. Именно това е и сградата, в която е убит музикантът Джон Ленън през 1980 г.

"Полтъргайст” 1982 г.

1993072

Слуховете за проклятието на филма започват, след като екипът използва истински скелети, за да заснеме една от най-страшните сцени във филма.

Прекалено голям е броят на смъртните случаи, свързани със заснемането на филма. Доминик Дън, по-голямата дъщеря в първия филм, е била удушена от приятеля си на 22годишна възраст. Джулиън Бек, който играе Кен в продължението, почива на рак на стомаха на 60-годишна възраст и Уил Сампсън, който играе Тейлър в продължението, почива от бъбречна недостатъчност на 53-годишна възраст.

Най-известната смърт е тази на Хедър Оруурк, която умира на 12-годишна възраст от септичен шок и сърдечен арест като и двете в голяма степен се дължат на неправилно диагностициран чревен проблем.

През 1992 г. Ричърд Лоусън преживява брутална катастрофа, а през 2009 г. второстепенен герой от оригиналния филм на име Лу Периман е брутално убит в дома си.

"Поличбата” ("Omen”)

1993070

Едни от най-страшните обстоятелства се случват именно на снимачната площадка на този филм. Рекламният директор Боб Мунгер предупреждава продуцента Харви Бърнард, че филмът може да е опасен, защото смята, че дяволът не иска да заснемат филма и че това ще им донесе проблеми.

Помните ли страховитата сцена в зоопарка? Преди да се заснеме тя, бил изпратен дресьор, който да подготви животните. Според Бърнард обаче, мъжът бил убит от тигър, който го захапал за главата и той останал на място.

Специалистът по специалните ефекти Джон Ричардсън, който помага да се организира сцената с обезглавяването преживява брутален инцидент с кола. Той оцелява, но асистентът му Лиз Мур загива.

Скоро след това се появява знак, обозначаващ разстоянието до близък холандски град, която гласи "Оммен, 66,6 километра".

 

Един от каскадьорите отива по работа, свързана с друг проект и една от каскадите му тотално се обърква. Вместо да скочи от покрив върху въздушна възглавница, той пада внезапно. Каскадьорът твърди, че се почувствал така, сякаш някой го натиска.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ