Най-странните въпроси от интервюта за работа през 2011-та

29.12.2011, 16:09

   
 
Най-странните въпроси от интервюта за работа през 2011-та
Източник: photoxpress.com

Преди да ви запознаем с най-шантавите въпроси, които са били задавани на интервюта за работа през последната година, искаме да уточним, че, за наше най-голямо съжаление, това са само въпроси задавани в САЩ. Очевидно в България практиката на споделяне на опит в търсенето и намирането на работа през интернет не е толкова утвърдена, колкото ни се иска, и следователно не разполагаме с всички шантави въпроси, които са задали работодателите в родината през последните почти 365 дни.

Тези 25 въпроса, които ще прочетете, са извадени от над 150 000 запитвания регистрирани от Glassdoor и включват запитвания в почти всички сфери и категории на заетостта от почти всички индустрии.

1. "Колко човека използват Facebook в Сан Франциско в 14:30 ч. в петък"

Зададен в Google.

2. "Просто ме забавлявай пет минути. Аз няма да говоря"

Зададен в Acosta.

3. "Ако германците бяха най-високите хора на планетата, как бихте го доказали?"

Зададен в Hewlett-Packard.

4. "Какво мислите за градинските джуджета?"

Зададен в The Advisory Board.

5. "Оценките ви от колежа отразяват ли вашия потенциал?"

Зададен в The Advisory Board.

6. "Добър софтуерен инженер ли щеше да бъде Махатма Ганди?"

Зададен в Deloitte.

7. "Кое бихте избрали? Да сте най-добрият служител в комшанията и нито един от колегите ви да не ви харесва, или да сте 15-тият най-добър и всичките ви колеги да ви харесват?"

Зададен в ADP.

8. "Как бихте премахнали световния глад?"

Зададен в Amazon.com.

9. "Стая, бюро, кола - кое ще изчистите първо?"

Зададен в Pinkberry.

10. "Очарован ли сте от живота като такъв?"

Зададен в Ernst & Young

11. "Имате 20 чупливи електрически крушки, които се чупят на определена височина, и една 100-етажна сграда. Как ще определите на каква височина се чупят крушките?"

Зададен в QUALCOMM.

12. "Кажете ми "дивертикулит" буква по буква."

Зададен в EMSI Engineering.

13. "Кажете ми пет начина, по които можете да ползвате телбод без телчета."

Зададен в EvaluServe.

14. "Колко пари са похарчили за бензин жителите на Форт Уърт, щат Далас през 2008 г.?"

Зададен в American Airlines.

15. "Как ще напъхате слон в хладилник?"

Зададен в Horizon Group Properties.

16. "Имате букет с цветя. Всички цветя в букета освен две са рози, всички освен две са маргаритки и всички освен две са лалета. Колко цветя имате в букета?"

Зададен в Epic Systems.

17. "Колко самолета в момента летят над Канзас?"

Зададен в Best Buy.

18. "По колко различни начина можете да занесете вода от езеро, което се намира в подножието на планина до върха на планината?"

Зададен в Disney Park & Resorts

19. "На колко е равно 37 на 37-ма степен?"

Зададен в Jane Street Capital.

20. "Ако можехте да бъдете супергерои, каква щеше да е вашата суперсила?"

Зададен в Rain and Hail Insurance.

21. "Ако можехте да сте програма от Office пакета на Microsoft, коя програма щяхте да бъдете?"

Зададен в Summit Racing Equipment.

22. "Pepsi или Coca-Cola?"

Зададен в United Health Group.

23. "Топъл въздух ли издишате?"

Зададен в Walker Marketing.

24. "Намирате се в лодка по средата на огромен резервоар пълен с вода. В лодката имате котва, която хвърляте през борда. Веригата на котвата е достатъчно дълга, така че котвата стига без проблем дъното. Покачва ли се нивото на водата в резервоара или спада?"

Зададен в Tesla Motors.

25. "Какво мислиш за онези смешници в Парламента?"

Зададен в Consolidated Electrical.

Как според вас трябва да се отговори на тези въпроси? Срещали ли сте подобни на интервю за работа в България? Ще се радваме ако споделите опита си с нас.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 21
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Xristina Toneva | 03.05.2012 | 14:22
21 Отговор на коментар #20 от Manol Zahariev : emi da , ama sa tri -edna margaritka, edna roza i edno lale ... i taka Всички цветя в букета освен две са рози, всички освен две са маргаритки и всички освен две са лалета:D
от Manol Zahariev | 10.04.2012 | 22:42
20 16. "Имате букет с цветя. Всички цветя в букета освен две са рози, всички освен две са маргаритки и всички освен две са лалета. Колко цветя имате в букета?" Аз щях да отговоря,че всъщност цветята са само две :)
от Vladislav Valchanov | 20.02.2012 | 19:50
19 Вие сериозно ли 'е хора? Като човек учил психология, хипноза и нлп, мога да кажа, че на някои въпроси може да се извади заключение за характера на човек, но иначе са абсолютна подигравка, която може да бъде заобиколена, или преписана, или наизустена, като големите идиотски компании ще вземат някоя лисица успяла да ги излъже, поради простия факт, че HR-ите нямат никакви други наблюдения за природата и инстинктите на човек, придържайки се само към тея гуайдове-въпросници, което ги лишава от рационално мислене и адекватна преценка на момента! Някой ще каже, че в интервюто ще има и друг вид въпроси изграждайки характера на човек, но проблема пак остава. Докато интервюто е под формата на тестови въпроси, шеговито казано с отговор "а" или "б", проблемът остава. Остава защото на тестове може да се преписва, но микро сигналите, които излъчва даден човек, много по-трудно биха се скрили и дори да се скрият, ще има други, които ще издадат пък скриването. Придържам се към две твърдения на Сократ и Гьоте, като допускам, че има неща, с които не съм наясно за дадените компании, но 'айде и вие не се подценявайте толкова и ги величайте тези компании... и те са хора и те ходят до ... - Човек е истински мъдър тогава, когато знае, че не знае нищо; Човек вижда толкова, колкото знае!
от Павел Копрев | 20.02.2012 | 14:26
18 Отговор на коментар #16 от Viktoria Mihaylova : Следователно не сте подходяща, за търсената работа.
от Павел Копрев | 20.02.2012 | 14:20
17 Въпросите до един са логични, интервюиращия знае какво търси.
от Viktoria Mihaylova | 19.02.2012 | 21:40
16 Бих отговорила следното ... "Я не ме занимавайте с глупости ... Кандидатсвам за чистачка в офиса ви не за палячо в цирка ..." Примерно! Мисля, че ако някой ме пита подобно нещо на интервю бих се чувствала ужасно ... почти на никой от въпросите не можах да отговоря нещо което да ми се струва правилно :D:D:D да ме питат колко ми е сметката за тока ... че да могат да преценят с колко нули да ми е заплатата :D
от Ilian Popov | 19.02.2012 | 21:12
15 Зададен в Walker Marketing. 24. "Намирате се в лодка по средата на огромен резервоар пълен с вода. В лодката имате котва, която хвърляте през борда. Веригата на котвата е достатъчно дълга, така че котвата стига без проблем дъното. Покачва ли се нивото на водата в резервоара или спада?" –тук според мене, нивото на водата си остава същото, ако не сте съгласни мога да се обоснова :)
от Kostadinka Petkova | 19.02.2012 | 20:07
14 Интервю за проектант-консултант в Досев-Импекс: тест с около 40 въпроса всички в този дух: "Кое е нещото което никога не сте правили в живота си?"; "Кое ви прави щастливи?"; "Какво правите когато видите шефа си да идва?" и т.н.
от Методи Тонев | 19.02.2012 | 19:58
13 Колко струва килограм пирони ако пиката е коз?!?
от николай златков | 30.12.2011 | 11:52
12 23. "Топъл въздух ли издишате?" Зададен в Walker Marketing. :D:D:D
от Vladimir Kazassov | 30.12.2011 | 06:48
11 Отговор на коментар #9 от Teddy Yordanova : Всъщност въпросът не е лош. Провокативен е, искали са да видят как реагираш на провокации - нещо, с което вероятно много често ще се сблъскваш в работата си.
от Vladimir Kazassov | 30.12.2011 | 06:44
10 Ми как да се срещат у нас, като това са въпроси измислени от професионалисти за бъдещи професионалисти. Отговорите явно целят да тестват креативността и въображението или да разкрият характера с нетрадиционни методи. А у нас болшинството ейчари са пълни некъдърници. Кой да ги измисли? Най-много да откраднат идеята и да зададат някои, но е много смешно и изглежда пришито с бели конци. Задавали са ми подобни уж странни въпроси, но изглежда толкова не на мястото си, когато ти го задава някой, който явно нищо не разбира нито от работата, за която кандидатстваш, нито от собствената си.
от Teddy Yordanova | 30.12.2011 | 00:58
9 Мен ме попитоха преди 3 години в интервю за външнотърговския отдел на Мартинели: "Ти си на 28 години, защо още не си омъжена, кого чакаш принца на белия кон ли?" И до ден днешен ме е яд,че не се беше развила тази ситуация в Америка, щях да го осъдя за няколко хилядарки за тоя нагъл въпрос.
от Светлан Ценов | 29.12.2011 | 23:20
8 Боже тези хора наистина задават несериозни въпроси.С изключение може би на седми и девети въпрос........
от Елвина Пенчева | 29.12.2011 | 22:17
7 Честно да ви кажа, щеше ми се да ми задават такива въпроси. Яко е да знаеш, че работиш с хора, които мислят "out of the box" :)
от Jordan Stefanov | 29.12.2011 | 22:14
6 Аз пък не смятам, че всички въпроси тук са глупави. Да кажем, този на Epic Systems е много хитър. 13 и 14 също са доста добри. Някои от тези въпроси имат за цел да покажат как кандидатът за работа разсъждава под напрежение.. Нормална стратегия, особено приложима в области като Investment Banking да кажем... На мен са ми задавали въпроси от рода на "Ако можеш да бъдеш зеленчук, какъв би бил?" и други подобни на тези пак със същата горе-спомената цел..
от Ralitsa Hadzhieva | 29.12.2011 | 22:11
5 На интервю за позицията продавач-консултант в магазин на Глобул ми зададоха въпроса: представете си, че сте продавач в магазин за чаши и трябва да ме убедите да си купя чашата от 8лв, която е абсолютно същата като друга чаша от 5лв. :)))))))))))
от George Stanchev | 29.12.2011 | 21:24
4 Имаше 2-3 смисленни въпроса които са логически... но всичко друго е пълна глупост :) До сега не съм чувал за подобни неща в България, наблюдавал съм на интервюта водени от психолози, които бих казал че бяха много интересни, но нямаше подобни въпроси!
от Дари Джи | 29.12.2011 | 21:16
3 да ауууууу ти си жена не става въпреки че си идеалния кадър или офффффф аман от аматьори върви събери малко стажец и ела пак
от славчо Динев | 29.12.2011 | 21:14
2 Виваком - Зададена ми е следната ситуация: Виваком и Глобул дават една и съща оферта на една фирма, само че глобул дават повече пари за подаръци, как ще вземете клиента , като ние даваме по-малко? След известно време опити , най-накрая стигнахме до варианта - аз да дада парите от собствения джоб , които да покрият разликата на офертата на Глобул . Давам го като пример , за да се види, какви извръщения карат Виваком да правят техните служители. Аз им казах , че са луди и не почнах при тях.
от Димитър Василков | 29.12.2011 | 17:39
1 "Кажете ми 20 неща, които можете да направите с обикновена химикалка BIC.Имате 1-2 минути да ми ги кажете." Зададен на интервю за позиция продавач-консултант в Германос.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta