Гледането на едни и същи сериали по няколко пъти е полезно за психиката

14.11.2022, 16:00

Науката го е казала!

   
 
Гледането на едни и същи сериали по няколко пъти е полезно за психиката

Едва ли сме единствените, които гледаме любимия си сериал по 15 пъти. Ако и ти си като нас, имаме добри новини - това всъщност е полезно!

Няма по-добро чувство от това да гледаме отново любимия си сериал. Сякаш ни създава чувство на комфорт! Оказва се, че има научна причина мозъците ни да предпочитат да гледат едни и същи телевизионни предавания отново и отново. Всъщност не само е удовлетворяващо, но е и чудесно за психичното здраве.

Има няколко основни причини за това:

Първо, мозъците ни не харесват несигурността и непредсказуемостта. Те имат нещо, наречено "когнитивно натоварване", което изисква от нас да вземаме решения, да обръщаме внимание и да съхраняваме и използваме информация.

Когнитивното натоварване се отнася до количеството стрес, поставено върху нашата работна памет. По време на това, което всички преживяхме по време на пандемията, когнитивните натоварвания бяха подложени на повече стрес, отколкото са свикнали. В резултат на това познатите ни предавания и сериали, които са и доста предсказуеми, намаляват безпокойството.

Също така, ние избираме предавания, които са ни познати поради нашите пристрастия. Всички ние сме склонни да се придържаме към пристрастие, наречено пристрастие към статуквото. То ни подтиква да изберем нещо познато за нас, вместо нещо ново.

Оказва се, че повторното гледане на сериали е полезно за нас:

Тъй като вече знаем какво ще се случи в сериалите, които сме гледали многократно, това ни кара да се чувстваме по-енергични и ни изпълва с комфорт. По този начин се припознаваме в героите и ги чувстваме като близки за нас хора.

Време е да пуснеш "Приятели" или "Новите съседи" и да с погрижиш за психиката си!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ