Магнатите отблизо: Джордж Сорос

22.06.2012, 18:22

   
 
Магнатите отблизо: Джордж Сорос
Източник: Getty Images/Guliver

Петък е и освен, че мисълта ни е насочена главно към бара довечера (бира, мач, нали схващате?), не може да подминем и финансовата страна на нещата. Понеже няма как да ви финансираме за довечера, решихме, че ще е добре да ви дадем поредния добър пример с някой от магнатите, които ви представяме от известно време, за да ви вдъхновим да начертаете своя успешен бизнес път. Нали знаете, че добрите идеи се раждат с малко повече ровене и на няколко бири.

Днес е 22-ри и не ни се мисли много, тъй като и жегата спомага за спарването на мозъка, затова си избрахме човека, който застава на 22-ро място в класацията на Forbes за топ милиардерите в света. Това е Джордж Сорос. А как е станал мъж, който целият свят познава днес, ще разберете сега. Запозайте се с...

Джордж Сорос

Роден: 12 август 1930 г., Будапеща, Унгария

Занимание: собственик на Soros Fund Management

Богатство: 20 милиарда долара

От малкото момче, което търгувало валута на черния пазар в Унгария по време на Втората световна война, до мултимилионера, който е днес, трябва да признаем, че пътят на Джордж Сорос към върха е феноменален. Най-малкото.

Сорос, който е роден през 1930 г. в Будапеща, като много малък напуска родината си, за да избегне нацистките зверства, тъй като е от еврейски произход. Премества се в Англия. Там завършва в Лондонския колеж по икономика, където получава степен бакалавър по изкуства и науки. След дипломирането си известният днес магнат започва да работи в различни финансови компании на Уол Стрийт, за да усвои изкуството на парите.

Скоро установил, че е крайно време да направи собствена компания и така се родила Soros Fund Management. Горе долу по същото време, в което създава компанията си, Сорос основава заедно с Джим Роджърс частната инвестиционна фирма Quantum Fund. Именно с нея унгарецът става известен като "човекът, който взриви Английската банка", като спекулира срещу лирата стерлинг. Това събитие е така известната Черна сряда, когато на 16 септември 1992 г. Великобритания излиза от Европейската валутна система, а Сорос спечелва 1.8 милиарда долара.

Инвестиционната компания на този бизнес гигант му донася възвръщаемост на инвестициите от над 4000% за следващите десет години и именно тя е създателят на лъвския пай от богатството на Сорос.

Освен амбициозен бизнесмен, инвеститор и влиятелна фигура в световната икономика, Сорос е и виден филантроп. От 1979 г. той финансира чернокожи студенти, за да учат в Университета в Кейп Таун, ЮАР. Наред с тази програма той става известен и като един от основателите и донорите на Централноевропейския университет в Будапеща, прави дарения и за наш университет (НБУ), през 2005 г. превежда 30 милиона долара във фонда за ромско образование и става главен спонсор на  Международен център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.

Името на магната ни е известно може би най-вече от Институт "Отворено общество", чрез който Сорос финансира целево много неправителствени организации в света и в България (тук това са Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии).

Освен това Сорос е един от първите крупни инвеститори в българската софтуерна индустрия след падането на комунизма. С политическа подкрепа през 1998 г. той инициира създаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина.

По последни данни Сорос е похарчил над 400 милиона долара за социално подпомагане чрез благотворителни организации в много страни.

На финал не искаме да пропускаме и факта, че Джордж Сорос има огромна слабост към писателската дейност. Той е написал и издал над 10 книги и е публикувал свои статии в много медии.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от stanimir yordanov | 25.06.2012 | 15:21
5 как ми се иска и аз да съм магнат , но трудно се става магнат , предполагам !
от boris nikolov | 25.06.2012 | 14:58
4 Отговор на коментар #1 от Kamen Popov : и на мен , ама има пари човека, голямо влияние ...
от jordanka marinova | 25.06.2012 | 13:06
3 Отговор на коментар #2 от Виктор Петров : уважавам мнението ти,но ти явно не вникваш във въпроса с ромите!не е проблема в това,че са роми,а че не работят,крадат,извършват всякакви престъпления,които често остават безнаказани!мръсни са,невъзпитани,необразовани и именно заради това и още ред причини не ги искаме около нас!
от Виктор Петров | 22.06.2012 | 18:56
2 Отговор на коментар #1 от Kamen Popov : що така с омраза? човекът прави нещо смислено и повярвай ми това смисленото и ние самите не го правим, а трябва... парите вложени в някакви методи за интегразицята на ромите и на които и да е други малцинства могат да са само ++++ . цялото ни общество е развалено и не разбира, че ако правим и говорим лошо ще ни се връща лошо. конкретно към ромите трябва да сме по-толерантни, защото те няма къде да идат, ако толкова много ни дразнят, ние сме тези, които ще си заминат.
от Kamen Popov | 22.06.2012 | 18:42
1 Сорос ми опротивя, заради финансирането на декадата на ромите. Пари на вятъра.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta