Спортът - необходимото удоволствие за офис хората

14.07.2011, 15:19

   
 
Спортът - необходимото удоволствие за офис хората
Източник: sxc.hu

Вие сте сравнително млад мъж. От известно време имате постоянна работа, която ви допада. Отивате в офиса с желание и с още по-голям ентусиазъм си тръгвате оттам. А какво правите след това? Вероятно: а/ прибирате се директно вкъщи и се размазвате на дивана; б/ пиете бира някъде с приятели, после се прибирате у дома и се размазвате на дивана; в/ пиете нещо друго с други хора и се размазвате на нечий чужд диван. Не че тези варианти са лоши, но са твърде тривиални. А когато дори в свободното си време станете роби на навика, значи се е появил Проблемът. Какво би могло да бъде решението му? Нашият отговор е: Спорт!

Спортът е най-достъпният начин за разтоварване след края на работния ден. А и с него най-лесно ще върнете човешката си стойка след часовете, прекарани в седнало положение. Изборът на спорт е точно толкова важен, колкото и самото му практикуване. Вижте кратък списък с възможности, който надяваме се да ви насочи към най-подходящото за вас физическо натоварване. Уточняваме, че ще говорим само за спортове, за които не е нужно да ангажирате други хора и следователно можете да практикувате сами.

1. Фитнес

Комерсиално, но удобно за всякакво работно време. Фитнес залите обикновено работят буквално от сутрин до вечер, така че независимо кога приключвате или започвате работа, винаги ще можете да намерите зала, в която да тренирате. Освен това популярността на този вид спорт е толкова голяма, че буквално за няколко години се нароиха солиден брой зали, с различни цени и удобства. Както се казва - за всеки вкус.

Разбира се, не всичко е идеално. В случая, колкото и любителите на фитнеса да отричат, този спорт е скучен. Ако искате да постигате резултати, не ви трябва тумба приятели, с които да си говорите докато правите упражнения. Напротив, добре е да сте сам и съсредоточен. Както казахме - скука.

Фитнесът е подходящ за всякакви възрасти и хора, но добре помислете дали ще издържите на статиката. Няма нищо по-безсмислено от това да започнете да се занимавате със спорт и след само две-три тренировки да се откажете.

2. Плуване

Плуването работи за мускулатурата на цялото тяло и това го прави подходящ спорт, както за възстановяване, така и за поддържане на общ физически тонус. Проблемът е, че закритите басейни в страната обикновено са със стриктно работно време и вътрешни правила. Което ще рече, че с предимство са професионалните спортисти, а след тях по-важност идват любителите ентусиасти. Разбира се, това е нормално, но и малко неудобно.

За разлика от фитнеса, където специализирана екипировка не ви е нужна, при плуването се изискват шапки, очила и бански като елементарен минимум.

Ако успеете да нагодите работното си време към това на някой от плувните комплекси в града, в който живеете, то не се и замисляйте. Удоволствието от плуването се усеща веднага. Но ако сте от хората, за които басейн означава открито синьо пространство с разсъблечени женски тела, коктейли и безвкусна музика, то по-добре си изберете друг спорт.

3. Бойни спортове

Бойните спортове набират все по-голяма сила в България. Това си личи по все по-честите ММА гала вечери из цялата страна и по живите телевизионни предавания на боксовите ни звезди.

Независимо с какво точно бойно изкуство или спорт решите да се занимавате, трябва да сте готови за много усилия. Едно от основните качества на тези натоварвания е, че са силно интензивни. Особено в първите ви няколко тренировки умората ще е голяма, но пък самочувствието ви ще се покачва правопропорционално на изтощението. Повечето клубове по бойни спортове предлагат вечерни тренировки, тъй като все повече работещи мъже и жени търсят разтоварване след края на работния ден.

Не навсякъде в залите обаче ще ви дадат екипировка. Има места, на които можете да ползвате ръкавици, бинтове, кимона и други нужни аксесоари, но ако държите на хигиената (за което силно се надяваме), по-добре се снабдете със свои. В цялата страна вече има спортни магазини, в които можете да намерите основните необходими неща, а наскоро в центъра на столицата отвори врати и първият магазин, предназначен само за бойци.

Ако се насочите към бойните спортове, то само след няколко тренировки ще усетите прилив на енергия, който ще ви държи дори и на работното ви място. А и няма как да ви доскучае.

4. Тичане

Тичането в никакъв случай не е елементарно действие. В това ще се убедите, ако решите да бягате за здраве. Съветваме ви да го правите на пригодените за това места - стадионите. По принцип и в парковете е удобно, но при хубаво време има твърде много хора, а и ще ви се налага да избягвате препятствия като кучета, деца, възрастни хора, продавачи на балони и царевица, бутилки и т.н.

На стадионите е друго нещо. Обикновено там хората знаят за какво са дошли и не пречат на себеподобните си. Тичането може да е сутрин или вечер, това зависи от работното ви време. Условията при всички стадиони са различни, така че ще трябва сами да ги проучите.

Най-важното нещо при този спорт е да се снабдите с подходящите маратонки. На българския пазар има достатъчно разнообразие от марки, модели и цени, така че избор има за всеки. Само трябва да имате желание. Не е нужно да напомняме, че когато пазарувате за такъв спорт на първо място идва удобството – отивате да бягате, а не на клуб.

Практикуването на независимо какъв спорт наистина е много важен процес. Той връща баланса в тялото ни, който ние упорито разклащаме всеки ден с junk food, газирано, пушене, возене в коли и какво ли още не. Така че, изберете си спорт и се впуснете смело в тренировките. Спокойно, никой не тренира седем дни в седмицата. Така че винаги ще имате време за онези ценни моменти на дивана.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 7
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от социална мрежа | 19.11.2012 | 11:32
7 Отговор на коментар #6 от Kalin Vasev : Винаги се намира време! Само да искаш, другото са оправдания!
от Kalin Vasev | 05.07.2012 | 16:32
6 Имам нужда от спорт, но все не ми остава време
от cherveniqt domat | 05.07.2012 | 16:17
5 не може без спорт - той ни кара да се чувстваме добре и полезни за нас самите някак си
от Velislav Zdravkov | 05.07.2012 | 16:07
4 аз обичам след работа от офиса да ходя на фитнес - много се разстоварвам
от Nora Martinova | 05.07.2012 | 14:22
3 Тук гласува ЗА и с двете ръце. За хората които прекарват деня си затворени в офис е много важно след работа да се намират начин да ес натоварват физически.
от brown sugar | 04.07.2012 | 17:45
2 Отговор на коментар #1 от Levent Fifov : Така е, в офиса много се застояваме и буквално няма никакво движение, за това, ако не се занимаваш с нещо след работа, направо ставаш, като амеба
от Levent Fifov | 04.07.2012 | 16:00
1 Да ви кажа от няколко дена си тренирам интензивно и наиситна се чувствам страхотно - прилив на енергия, тонус, върша си работата доста по-качествено имам настроение:) А преди буквалнос е влачех, като сопол на работа и почти заспивах на бюрото. Така, че какво и да си избере - спортувайте!!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta