Ханс Цимер: Гениална музика за душата

17.05.2016, 14:00

Киноманско и музикантско настръхване

   
 
Ханс Цимер: Гениална музика за душата
Източник: БГНЕС

Не знам кои хора са гениални. Дали изумителните математици или изобретателите, които проектират новата човешка реалност. Но знам, че ако човек създаде музика, която дава пулса на изключителни филми, един ден същият дойде в твоето малко градче, доведе музиканти и певци от цял свят и те накара не само да си припомниш филмите, но и да ги чуеш по съвсем различен начин... когато цялото това преживяване те люшка между благоговейно мълчание и настръхващи музикални тласъци, тогава този човек е гениален.

1709235Орлин Николов/ СМЕ

Ханс Цимер е музикалният архитект на толкова много филми, че без него Холивуд щеше да е просто беззвучна машина за пари. Носителят на всякакви възможни кино и музикални награди е вдъхнал живот на над 170 заглавия, а снощи в зала "Арена Армеец" ни поднесе майсторска подборка на някои от най-добрите му композиции. Чухме музика от "Аленият прилив", "Ангели и демони", "Гладиатор", "Карибски пирати", "Рейнмен", "Тънка червена линия", разбира се, нечовешки части от "Черният рицар", "Интерстелар", "Генезис", "Цар Лъв", "Мадагаскар" и още. Звуците от сцената ни караха мислено да виждаме Батман, Шерлок Холмс, Капитан Джак Спароу, да се повозим с Мис Дейзи и да се включим в приключенията на професор Робърт Лангдън. Както се казва - да влезем във филма и да преживеем познатите ни истории с нова, по-мощна сила.

Сред музикантите, които сътвориха изключителното шоу, бяха виртуозният китарист Гътри Гован, басистката Йоланда Чарлс, китаристът на групата Incubus - Майк Айцингер. На сцената излезе и Лебо М, когото наричат "гласа на филма "Цар Лъв". Музикалния шедьовър окончателно завършиха хорът и оркестърът на Софийска филхармония.

Може би заради киноманската ми душа, или заради факта, че един гениален композитор дойде и изля част от музикантското си сърце, за мен концертът на Ханс Цимер беше едно от най-добрите кино-музикални приключения, които съм преживявала изобщо. Както винаги, при подобни мащабни събития, изискващи изключително сериозна огранизация, каквато предостави София Мюзик Ентерпрайсис, има зрители, които не са доволни от качеството на звука. Не знам дали е възможно да озвучиш идеално пространство като зала "Арена Армеец", но съм абсолютно убедена, че снощното шоу на Ханс Цимер беше на най-доброто възможно ниво.

1709234Орлин Николов/ СМЕ

Ако филмите имат лица, благодарение на актьорите, които участват в тях, то душата им е музиката. Сърцевината на филма преживява и изгражда композиторът. Той създава пулса, той композира дишането и пише аурата. Ханс Цимер е повелителят на филмовите души. Щастлива съм, че видяхме този човек на живо, чухме творбите му и за няколко часа живяхме в неговия ритъм

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta