Зрението на животните, сравнено с това на хората

02.10.2017, 18:45

Коренна разлика!

   
 
Зрението на животните, сравнено с това на хората
Източник: AdMe.ru

Не можем да видим света през очите на животните, но благодарение на науката можем да си представим как изглеждат нещата в очите на нашите по-малки братя.

Акула

1985755AdMe.ru

Акулите виждат околния свят в леко сива или зелена светлина, а обектите - ясни и контрастни.

Змия
1985759AdMe.ru
Змиите притежават органи, предназначени за възприемане на източници на топлина, които помагат на влечугите да намерят плячката в тъмното и да се предпазят от големите хищници. Тази способност не се открива при никое друго животно.
Куче
1985751AdMe.ru
Кучетата не различават червеното от зеленото и тези два цвята - от жълто и оранжево. При гледането на светофара, кучето се ръководи от начина, по който се променя яркостта на светофарите и действията на хората около него.
Пчела
1985757AdMe.ru
Пчелите виждат по-широк цветен спектър, който включва ултравиолетова светлина. Това им позволява лесно да намерят цветния прашец.
Сепия
1985760AdMe.ru
Зениците на сепиите имат формата на буквата W и само един фоторецептор, позволяващ им да виждат само нюанси на сивото.
Врабче
1985758AdMe.ru
Тези птици буквално гледат света през розови очила. По някаква причина врабчетата не харесват синьото и се страхуват от лъскави, искрящи ивици и шарки.
Орел 
1985756AdMe.ru
Орелът може да види плячката от няколко километра. Ако се напрегне още малко, той може да сканира територия от 13 км².
Сова
1985754AdMe.ru
През нощта совите виждат 3 пъти по-добре от хората. Те нямат очни ябълки, а зрителните им органи по-скоро би трябвало да се наричат "очни епруветки". Но те компенсират липсата на бинокулярно зрение с отлично нощно виждане.
Котка
1985752AdMe.ru
Котките са нощни създания, така че тяхната дейност започва след залез слънце. Ето защо се нуждаят от добро зрение през нощта. 
1985753AdMe.ru
Като цяло, светът на котките е боядисан в нюанси на синьо, сиво и зелено. Зрението на котките е с по-ниска разделителна способност от тази на хората, затова те виждат обектите малко размазани.
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta