ГОЛЕМИТЕ МЪЖЕ

Биография и кариера:

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Семейството му е свързано с актьорското майсторство и пътят на малкия Наум е сякаш предначертан. Майка му - актрисата Мара Шопова, играе с него в спектакли на Старозагорския театър, когато синът ѝ е едва на няколко месеца. По-късно, отново в театъра в Стара Загора, идват и първите роли на Наум като стажант-актьор. Баща му - Христо Шопов, дълги години е директор на читалищния театър в града. На сцената Наум среща съпругата си - актрисата Невена Симеонова. Синът му - Христо Шопов, днес е известен и търсен актьор, който дебютира във филма "Вчера", режисиран от Иван Андонов. Дъщерята на Наум - Елисавета Шопова, също е актриса.

Пътят на Наум като актьор не е лек. Първите няколко години след театралния му период в Стара Загора - отначало в Бургас и Пловдивския театър, а след това в София, актьорът не получава сериозни роли. Тогава играе предимно в...

Биография и кариера:

Къци Вапцаров, чието рождено име е Кръстю Георгиев Вапцаров, е роден на 25 юли 1963 година в Русе. Той завършва своето висше образование в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където се дипломира по специалността "Кукловодство". През 1991 година става продуцент на предаването "Кой е по-по-най" - длъжност, която изпълнява до днес.

Неговата телевизионна кариера започва през 1993 година с предаването "Невада", което в продължение на година се излъчва в ефира на БНТ. През 1995 отново в ефира на "Телевизията-майка" започва да се излъчва култовото шоу "Риск печели – риск губи", на което Къци е водещ. То се задържа на екран доста дълго време – чак до 2005 година. След преустановяването на неговото излъчване Вапцаров става продуцент на шоуто за младоженци "Горчиво", където работи до 2009 година, когато продуцира и друго подобно предаване - "Любовни игри".

През 2008 година взема още...

Биография:

Дани Глоувър е роден на 22 юли 1946 г. в Калифорния. Родителите му са Кери и Мандиса Глоувър. Има по-малък брат Мартин. Дани учи в университета в Сан Франциско, където среща и бъдещата си съпруга – Асаке Бомани. Двамата се женят през 1975 г. и имат едно дете. В университета Глоувър е част от Съюза на черните студенти. След като завършва, работи на общинска служба, но в крайна сметка решава, че иска да бъде актьор. Записва се в Black Actors Workshop в American Conservatory Theater.

Дани Глоувър е защитник на човешките права и редовно участва в акции за помощ на хората от Африка и Латинска Америка. Бил е арестуван за участие в подобни събития.

Професионална кариера:

Дани Глоувър дебютира в киното с малка роля в "Бягство от Алкатраз" с Клинт Истууд през 1979 г. През 1981 г. се снима в "Chu Chu and the Philly Flash", а година по-късно излиза "Out". През 1984 г. Глоувър участва в "Iceman" и "Places in the Heart"...

Димитър Светлозаров Списаревски е български офицер, поручик (посмъртно: капитан 1944 г., полковник 2009 г.), летец-изтребител, кръст за храброст (посмъртно). Първият български пилот извършил таран срещу вражески самолет. Родът му е от Кюстенджа. Загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София по време на Втората световна война.

Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спайч, е роден на 19 юни 1916 година в окупирания по време на Първата световна война от българската армия Добрич. Баща му Светлозар Списаревски и чичо му Коста Списаревски са българи от Кюстенджа, а майка му се казва Елисавета. След Ньойския договор от 1919 година град Добрич, както и цяла Добруджа са анексирани към Румъния. Поради нетърпимостта на баща му към румънската окупация семейството се мести няколко пъти, докато накрая не се заселва в София. Там Списаревски...

Биография и кариера:

Валентин Илиев Иванов е български футболист, роден на 11 юли 1980 година в град Кнежа. Неговият баща е легендарният вратар Илия Вълов, който е играл в Ботев (Враца) и ЦСКА.

Валентин е юноша на Ботев (Враца), а оттам преминава в Металург (Запорожие) през 2002 година.

През есента на 2004 година е трансфериран в ЦСКА. Той е шампион на България за сезон 2004/2005 и е носител на Купата на България и Суперкупата на България за 2006 година с "армейците". Избран е за най-добър защитник на страната за 2005 година. През 2008 година отново става шампион.

През лятото на 2008 година е продаден на руския отбор Терек Грозни.

През февруари 2010 година преминава в румънския отбор Университатя Крайова, където играе до лятото на 2011 година. През юли 2011 година преминава в редиците на румънския гранд Стяуа Букурещ, където играе един сезон.

През лятото на 2012 е продаден на украинския Волин (Луцк), където също играе един...

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta