Кристиан Диор

роден на 21 ян. 1905 в Гранвил,
дизайнер
1947 Представя първата си колекция Висша мода

Биография:

Кристиан Диор е роден на 21 януари 1905 г. в малкия град Гранвил, който се намира на Нормандския бряг на Франция. Кристиан е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване. Диор желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния "Ecole des Sciences Politiques" в Париж, за да се подготви за дипломат. През 1920 г. се преместват в Париж, като често посещават къщата си в Гранвил.

През 1939 г. Диор участва във Втората Световна война.

Умира на 23 октомври 1957 г. в Монтекатини, Италия.

Творчески път:

Мечтата на младия Диор е да се занимава с изкуство, затова през далечната 1928 г. баща му му дава достатъчно пари, за да си отвори галерия, но при едно условие - името на фамилията да не се появява над вратата. Галерия "Jacques Bonjean" скоро се превръща в често посещавано място с картини на Брак, Пикасо, Кокто и Джейкъб. През 1931 г. затваря галерията поради нещастните събития в семейството - смъртта на брат му скоро е последвана и от тази на майка му и семейната фирма рухва. През следващите пет години той се прехранва, като продава модни скици на ателиетата за Висша мода. Най-накрая е нает като асистент на дизайнера за Висша мода Робърт Пике.

Напуска, за да служи на Франция във Втората Световна война, докато страната капитулира. Скоро Диор е нает от дизайнера Люсиен Лелонг, който лобира германците да възстановят търговията на Висша мода. До края на войната Диор облича жените на нацистките офицери и френските им партньори. След войната, когато във Франция всичко е в ограничено количество и бизнесът рухва, приятел на Диор от детството го кани да вдигнат на крака компанията на Марсел Бусак (Краля на памука). Така се слага началото на модната къща "House of Dior" и на 12 февруари 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция Висша мода.

Веднага печели клиенти като актрисата Рита Хейуърт и балерината Марго Фонтейн, а Диор връща Франция отново на Модната карта. "New Look" привлича вниманието на американски знаменитости и Кралското семейство, което кани Диор за частна презентация на есенната колекция от 1947 г. Успешната колекция е последвана от линия "Н" през 1954 г., линия "Y" през 1955 г. и линия "А" през 1956 г. Асистенти на дизайнера са тогава безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява компанията "Dior".

Зад сцената Жак Руе е този, който изгражда бизнеса на Диор и пресметливо залага на увеличаване на предлаганите продукти и разширяване на пазарите. Целта му е американският пазар и така отварят филиален бутик в Ню Йорк на известното "Пето Авеню". Тук представят първия парфюм "Miss Dior".

Клиенти на дизайнера са били холивудски звезди като Грета Гарбо, Джинджър Роджърс, Марлене Дитрих и много други известни личности.

Кристиан Диор написва и книгите "Talking about Fashion", Лондон, 1954 г. и "Dior by Dior", Лондон, 1957 г.

По време на почивка в любимия му Монтекатини на 23 октомври 1957 г. Кристиан Диор умира от инфаркт. Тук версиите за това как се е случило са спорни: някои източници твърдят, че по време на вечеря Диор се задавил с рибена кост, а списание "Times" държи на версията, че дизайнерът е починал по време на игра на карти.

Каквато и да е истината, факт е, че името Диор печели световна слава и в негова чест се правят множество изложби в престижни музеи. Само някои от изложбите са: "Christian Dior et le Cinema", Cinematheque Francaise, Париж, 1983 г.; "Dessins de Dior", Musee des Arts de la Mode, Париж, 1987 г.; "Gruau: Models et publicite", Musee de la Mode et du costume, 1989 г. и много ретроспективни изложби.

Награди:

Награда "Ниймън Маркъс", Далас, 1947 г.

"Remise de la legion d'honneur a Christian Dior", 1950 г.

Награда за видни постижения на "Parsons School of Design", Ню Йорк, 1956 г.

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница