"Манджите", които всеки баща трябва да може да готви

17.02.2012, 17:02

   
 
"Манджите", които всеки баща трябва да може да готви
Източник: Flickr/Eyeliam

Никой не очаква от мъжа в къщата да бъде майстор готвач, но има определени неща, които всеки себеуважаващ се съпруг и баща трябва да може да приготви, когато се наложи. И извинявайте, но филия с масло или лютеница не се брои. Въпросните неща са малко по-нагоре по стълбицата на семейната храна, но като цяло хич не са по-трудни за приготвяне.

Яйца

Flickr/ Lacrymamosa

Яйца Бенедикт? Сложете това пред детето си и то ще ви погледне сякаш сте го накарали да изяде гигантски жълт охлюв. Но ако не можете да направите качествени бъркани яйца, определено драстично си ограничавате списъка с лесни храни - и това е само една малка крачка към омлета или ястието, в което можете да скриете здравословни неща като спанак и домати.

Но да кажем, че знаете как да разбъркате няколко яйца и да ги изсипете в тигана с мазнина и знаете как трябва да изглеждат когато са готови. Затова преминаваме директно към втората стъпка – лесният омлет.

Разбийте две яйца и две лъжици вода в подходящ съд. Разтопете една лъжица масло в тефлонов тиган и след това изсипете яйцата. Хванете тигана и го наклонете постепенно на всички страни, за да се разпредели равномерно течността. Не се притеснявайте, ако не успеете, защото яйцата се "захващат" веднага за тигана – не е ваша вината за това. Просто вземете шпатула и разстелете незапечените яйца навсякъде. Когато повърхността вече не е течна, вземете половин чаша от какъвто и да било пълнеж, който разбира се трябва да сте приготвили предварително (например натрошено сирене с парченца шунка), изсипете и разпределете само върху половината от омлета и след това отново с шпатулата затворете с другата половина от омлета. Оставете точно 5 секунди и махнете тигана от котлона. Вземете чиния с подходяща големина и плъзнете в нея готовия омлет.

Е, добре де, ако много ви харесва резултатът, позволяваме ви да си отрежете едно парченце – детето така или иначе може и да не успее да изяде цялата порция, а да не говорим за жена ви, която вечно е на диета и яде като хамстерче.

Принцеси

photoxpress.com

Едно стъпало над филията с масло или лютеница, принцесата не случайно се нарича така. Има хиляди варианти, с които можете да разнообразите ежедневното си меню, но като начало ще започнем с основата и тогава ще ви дадем идеи за нещо повече.

Вземате две филии и ги намазвате с меко масло (може и маргарин, макар че ние не сме му големи фенове). Настъргвате кашкавал отгоре и го разпределяте равномерно по цялата повърхност на филиите. Включвате домашната скаричка, с каквато почти всяко (да не кажем всяко) домакинство разполага, и слагате подготвените филии вътре. Когато кашкавалът зацвърчи и покафенее на места, значи можете да изключите уреда и да изкарате готовите принцеси.

Това е класиката, но винаги можете да пристъпите извън нея. Даваме идеи – може да слагате всякакви колбаси между филията и кашкавала, а също така можете да намажете филията с лютеница и така ще си направите мини пица Маргарита на филия.

Което моментално ни отвежда към следващото ни лесно предложение:

Пица

inm.com

Като се заговорихме за разтопен кашкавал и лютеница, искаме да ви кажем, че нищо не впечатлява гладното семейство повече от домашната пица. Ако имате голяма кухня и достатъчно голям кухненски плот, на който нямате нищо против да изсипете солидно количество брашно, можете да замесите тестото и сами. Но понеже нас ни мързи да правим подобно нещо и най-малкото нямаме нужното място за това (т.е. не можем да месим), залагаме на готово тесто, както можете да сторите и вие впрочем.

И така можете да следвате нашата рецепта за пица, с която вече ви запознахме и която е изключително лесно изпълнима.

Бургери

sxc.hu

Мъжете следваме една тенденция - да се ориентираме (несъзнателно разбира се) към скарата, може би защото това ни напомня за праисторическото ни начало, когато сме палили огън в пещерата и сме препичали шишчета и цели бутове от лова по-рано. Звучи сякаш сме били там, което е съвсем близо до истината, защото всичко това си е останало закодирано в нас.

Но както и да е, сега си говорим за бургери. Класическият бургер се прави с "кюфте" от говежда кайма и това нещо съвсем спокойно можете да си го направите сами или да си го купите от магазина готово за печене.

Другото важно нещо, което трябва да си набавите за класически бургер, са хлебчетата, доматите и лука. Да речем, че имате всичко необходимо и че сте си свършили работата около скарата, единственото, което ви остава, е "конструктивната" част. Тя горе-долу следва тези стъпки: хлебче – месо – резен-два домат – резенчета лук – хлебче.

Това е, но ако искате алтернативен вариант, то не се колебайте дори за миг да се пробвате да направите бургер с пилешко месо, за който ви дадохме рецепта доста отдавна.

Приятно хапване от нас и не се плашете да нахраните всички вкъщи!

Източник: Manofthehouse.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 8
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от iskra radeva | 20.02.2012 | 10:22
8 това манджи ли са?
от моника данева иванова | 18.02.2012 | 17:01
7 Боже,какви манджи!Предложенията тук са си жива сухоежбина!Един българин трябва да може да готви поне зрял боб яхния!
от Lana Rey | 17.02.2012 | 19:10
6 Отговор на коментар #4 от deja vu : всичко в момента ми изглежда много апетитно:))
от Lana Rey | 17.02.2012 | 19:10
от deja vu | 17.02.2012 | 18:16
4 бургерът на снимката изглежда много апетитно
от BornToBe Wild | 17.02.2012 | 18:05
от BornToBe Wild | 17.02.2012 | 18:05
2 Охх не знам ама много ми се прияде поне еднот отез нещаа ;)
от Стоян ФотеФ | 17.02.2012 | 17:23
1 хах :) вече мога да стана баща значи :)))))))))))
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta