За българските бащи с надежда

14.11.2012, 12:04

   
 
За българските бащи с надежда
Източник: Creative Commons Loyal O.A.K. via flickr

Ролята на бащата в живота и развитието на децата е от първостепенно значение. Стереотипите, които са наложени в съвременното общество обаче, предполагат една по-пасивна, по-назидателна роля за съвременните бащи. Подобно участие в живота на децата обаче ги лишава от важна подкрепа и от един по-здравословен пример на поведение.

През 2012 година Асоциация "Родители" и Фондация "Приложни изследвания и комуникации" си поставят за задача да популяризират важността на бащата в живота на детето, да насърчат по-активното участие на бащите в здравеопазването, образованието и свободното време на детето, както и да организират и подкрепят събития и празници, насочени към цялото семейство. Дейностите по проекта се реализират с подкрепата на Фондация ОАК и Програма "Безопасен интернет" на ЕК.

Във връзка с тази инициатива екипът на Div.bg отправи към координатора на проекта Луиза Шахбазян и Ралица Василева от Асоциация "Родители" няколко въпроса, касаещи бащинския модел в България и какво може и трябва да се подобри в него, за да получат бъдещите поколения най-добрата родителска грижа.

 

Каква е ролята на българския баща в отглеждането на децата и какво точно искате да промените?

Целта на проекта е да се изследват нагласите на българското общество относно включването на бащите в отглеждането на децата и разработване на методика за хората, работещи с деца, чрез която да насърчават участието на татковците. Ролята на бащата неизменно се променя, като нашата идея е не да създаваме характеристика на ролята на българския баща, а да покажем възгледите, които хората имат към нея. Нагласите на обществото към участието на татковците ще предопределят какви стъпки могат да се предприемат в тази посока.

Какви са пречките, които стоят на пътя на активното бащинство в България?

Проектът е насочен към професионалните общности в страната – учители, лекари, социални работници. Това са хората, които активно се занимават с децата и поради тази причина са много важна част от тяхното развитие. Нашите наблюдения са, че услугите и грижата, която се предлага от социалните институции, често е насочена повече към майките и по-малко към бащите. Това е така, най-вече заради подценяване на компетентността на бащата като родител в сравнение с тази на майката. Това отношение отблъсква бащите и лишава децата от изключително важна фигура в живота им.

Как изглежда успешният бащински модел според вас?

Бащата е особено ценен за живота на децата. Успешният бащински модел включва най-вече активност и отдаденост от страна на родителя в тази му роля. Изследванията сочат, че активно включените бащи допринасят за израстването на по-здрави, по-интелигентни и по-успешни деца. Освен това, момчетата, които са израснали с баща, представящ им позитивен образ за мъжа, е по-малкo вероятно да станат насилници в бъдеще. Естественото поведение на мъжа спрямо неговото поколение – поставяне на правила, разговори, игра - са достатъчно добри, за да бъде той успешен баща. За да се случи това обаче по един пълноценен начин, бащата има нужда от доверие и насърчение от страна на общността.

Какви са стъпките, които ще предприемете, за да постигнете целите си?

Първата стъпка е сондирането на мнения. Резултатите от проучването са почти готови и на този етап можем да кажем, че потвърждават част от нашите предположения и същевременно повдигат множество нови въпроси за това как виждаме ролята на бащите. Като втора стъпка сме планирали да създадем общност от професионалисти, работещи с деца и заедно с тях да разработим конкретна методология и инструменти за насърчаване на по-активното включване на бащите в грижата за децата. Това включва създаване на училищни събития, ангажиране на татковците в здравната грижа, повече поводи за комуникация между деца и родители.

Смятате ли, че българският мъж е твърде горд, за да посещава или получава "уроци" по бащинство?

Резултатите показват, че 63% от мъжете, попълнили нашата анкета, припознават нуждата от по-активно участие от страна на таткото в живота на детето. В същото време практиката показва, че малко бащи са склонни да приемат готови съвети, затова и не се опитваме да даваме "уроци", а търсим насърчаване на участието на бащите чрез общи преживявания и споделяне на опит. Всеки родител намира своя индивидуален път към детето си, но същевременно се нуждае от подкрепа и възможност това да се случи. Уроците по бащинство се научават тогава, когато има комуникация между двамата родители, споделяне с други родители и подкрепа от училището и други социални услуги за деца.

Кои институции трябва да положат най-големи усилия, за да стане възможно активното бащинство в България?

Усилията трябва да бъдат целенасочени и от страна на всички институции. Най-важна е обаче ролята на тези от тях, които се занимават непосредствено с децата и семейството. Учителите, лекарите и социалните работници ще бъдат първата група, с която ще работим.

Как смятате, вярно ли е, че бащите се разбират по-добре с дъщерите си, отколкото със синовете?

Бащата е важен както за дъщерите, така и за синовете си. Доколко се разбират е въпрос на индивидуален подход и ситуация в семейството. С проекта целим именно да развенчаем митовете около бащинството. Доказано е, че образът, който създава бащата за себе си, играе сериозна роля в представата на момичетата за мъжете като цяло и за техния избор на партньор впоследствие. За момчетата бащиният модел също е изключително важен, тъй като те директно усвояват поведението на татковците си. Разбирателството обаче е резултат на качество на общуване. Затова по-доброто разбирателство с децата стъпва върху повече разговори и най-вече слушане.

Кои са най-честите грешки, които допуска един баща в отглеждането на детето си?

В съвременния свят отношенията в семейството се развиват твърде динамично, така че е трудно да говорим за типични грешки. Все пак, ако си припомняме, че децата се възпитават от това, което виждат, че правим, а не от това, което чуват, че им говорим, може да си спестим доста разочарования.

Различава ли се това да си баща сега и преди 20 години?

Бащите са навлезли по-силно в живота на децата си именно заради промяната в нагласите спрямо тях. Идеята, че ролята на мъжа може да се изчерпа с изкарване на прехраната, отпада малко по малко в българското общество. Друг стереотип, който вече е разклатен, е визията за бащата като строг, нечувствителен и неспособен да откликва на емоциите на детето по също толкова добър начин като майката. Доколкото това са световни тенденции и все по-силно навлизащи в нашето общество, мъжете имат все по-голяма свобода да се включват автентично в родителстването, без това да окаже влияние върху репутацията им или да ги накара да се чувстват неловко.

Кога е денят на бащата и има ли той място като празник в българската семейна традиция?

Всъщност денят на бащата не е само един. Има два дни в годината, в които можем да отпразнуваме подобаващо бащинството. Единият е наближаващият 26 декември – ден на Св. Йосиф, а другият, традицията за който се заражда в САЩ, се чества на третата неделя на юни. Други страни обаче празнуват на различни дати. Независимо от вярванията и етноса ни обаче, очевидно всички култури разпознават важността на бащата редом с майката. Разбира се, важно е да успяваме всеки ден да показваме на родителите и децата си колко са скъпи те за нас, дори когато повод няма.

Повече интересни статии и материали около бащинството можете да откриете на страницата на инициативата във Фейсбук https://www.facebook.com/GordTatko.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 22
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от kaloyan ivanov | 15.11.2012 | 11:59
22 Отговор на коментар #17 от viki stoilova : Което е глупаво, тъй като все по-често сатвам свидетел на картинката колко безпомощен е един баща оставен сам с децата и заплашвайки ги с майка ти това или онова.
от Kiko Blajev | 15.11.2012 | 10:13
21 Родителството спорез мен трябва да е споделена отговорност между бащата и майката, а не както е днес да се прехвърля изцяло грижата за детето върху майката.
от Силви Милви | 14.11.2012 | 18:03
20 Отговор на коментар #15 от viktoriq doncheva : МНого е важна ролята на бащата, еднакво като тази на майката!
от miroslav petrov | 14.11.2012 | 17:18
19 Отговор на коментар #14 от silviq yordanova : всичко е въпрос на избор
от viki stoilova | 14.11.2012 | 17:09
18 Отговор на коментар #8 от Krum Palov : Ами те имат еднаква нужда както от майката, така и от бащата.
от viki stoilova | 14.11.2012 | 17:07
17 При нас е прието, че мъжът изхранва семейството, а майката е тази, която участва в отглеждането и възпитанието на децата.
от Майа Теодосиева | 14.11.2012 | 16:52
16 Защо само за "българските бащи"?
от viktoriq doncheva | 14.11.2012 | 16:43
15 Според мен майката предоставя на детето си безопасност в живота, а ролята на бащата е да го учи, да го направлява така, че детето да се справя само с проблемите си.
от silviq yordanova | 14.11.2012 | 16:36
14 Едва ли има идеална възраст мъжът да стане баща. По-младите татковци са оптимисти за това, което ги чака като родители. Те се заблуждават колко лесно ще се справят с предизвикателствата и отговорностите. По-възрастните пък пък не могат напълно да разбират непрекъснато променящото се младо поколение. Все пак бащинството не се определя от възрастта,а от готовността на мъжа да поеме тежкото бреме да стане родител!
от Драго Попов | 14.11.2012 | 15:43
13 Доста обширен материал!
от chest slava | 14.11.2012 | 15:36
12 "Каква е ролята на българския баща в отглеждането на децата и какво точно искате да промените?" - това е един много интересен въпрос. Ролята на бащата при възпитанието на децата е все по-голяма, защото майките все повече работят и помагат за издържането на семейството.
от kiki amerikaneca | 14.11.2012 | 15:26
11 Има деца, които никога не са имали бащи и не познават бащианата ласка, бащиния съвет и нищо бащинско! Аз се радвам, че не съм от тези хора.
от Kalin Vasev | 14.11.2012 | 14:59
10 Добър материал, интересен.
от Georgi Hristov | 14.11.2012 | 14:23
9 винаги има надежда!
от Krum Palov | 14.11.2012 | 14:21
8 един баща не трябв ада лишава от внимание своите деца!
от Viktor Qnchev | 14.11.2012 | 14:15
7 Винаги има надежда!
от Bg Maniqka | 14.11.2012 | 14:11
6 Отговор на коментар #4 от Любомир Петков : Тези никак на ги разбирам! Аз обичам своите деца!
от Ivo Stoyanov | 14.11.2012 | 14:02
5 Аз съм на мнение, че на едно дете винаги трябва да му се обръща внимание!
от Любомир Петков | 14.11.2012 | 13:43
4 За съжаление има много бащи, които нямат желание да се включат в отглеждането и възпитанието на децата, особено ако става въпрос за разведени родители. Нерядко бащата изчезва безследно и с години не потърсва децата си.
от cherveniqt domat | 14.11.2012 | 13:28
3 Отговор на коментар #1 от petar dimitrov : е то тук в този сайт доста често си има статии за бащите ;)
от мили ванили | 14.11.2012 | 12:27
2 Ролята и на двамата родители е много важна за изграждането на личността на детето,то не трябва да е лишено от вниманието и грижите нито на единият родител
от petar dimitrov | 14.11.2012 | 12:10
1 Най сетне дойде и нашият ред ,някой да се сети за бащата . Поздравления за всички ,които са свързани с тази тема .
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta