Как да оцелееш на семейно събиране?

05.04.2020, 14:00

Не позволявай на напрежението да те погълне

   
 
Как да оцелееш на семейно събиране?

За повечето от нас семейните сбирки са си чиста досада. Много хора на едно място, пълна лудница, много ядене. Пък и какво толкова можеш да си кажеш с брата на жена си, с когото се виждате два пъти в година и дълбоко в себе си знаеш, че този тип хич не те кефи. Още по-неприятно е, когато знаеш, че не трябва да го показваш по никакъв начин.

По тези събирания винаги и има и поне една конфликтна личност, която винаги прекалява с алкохола и след това започва да ругае всички наред. Не можем да пренебрегнем и дядото веселяк, който ще се почерпи порядъчно и ще се върне 20 години назад към истории от пътувания, несгоди и семейни приключения, които слушаме откакто се помним.

А баба ти така ревностно продължава да ти пълни чинията с храна, макар да си ѝ казал, че не можеш да погълнеш повече.

1851673

Но как се оцелява в подобна ситуация?

Можеш да омилостивиш конфликтният чичо, като се свържеш предварително с него по телефона и се разберете да оставите кавгите този път, за да не всявате напрежение в така или иначе изнервящата ситуация.

Измисли си оправдание, за да можеш да се измъкнеш по-рано. "Утре съм на работа и трябва да ставам рано" важи във всички случаи.

За да избегнеш преяждането с пържоли се наговори например с жена си, този път тя да сервира храната. Така ще се измъкнеш от ситуацията с приемлива за теб порция и същевременно няма да обидиш домакина.

Определи си място, което да използваш за убежище и да се измъкнеш от лудницата за малко. Заведи децата в детската стая да прочетете някоя приказка или пък "организирай" братовчед си да смените крушката в кухнята, която леко примигва и скоро ще изгори.

Накрая винаги е учтиво да предложиш да изхвърлиш боклука или пък да вдигнеш масата. В повечето случаи ще ти откажат, но ще си спокоен, че си направил добро впечатление.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ