Татуираните българи: Версия "Майстор-готвач"

16.02.2016, 16:10

Любим цитат: "Един готвач е равен на пет доктора"

   
 
Татуираните българи: Версия "Майстор-готвач"
Източник: Христо Узунов/ Div.bg

С него се срещнахме на Tattoo Fest Sofia 2013. Решихме, че няма начин да пропуснем сериозно татуиран българин, който има собствен японски ресторант и на всичкото отгоре сам готви в него. Изключително много се радваме, че Петър Михалчев се съгласи да се включи в рубриката "Татуираните българи", както и че се запознахме със страхотния му екип. Вижте какво каза Петър за японската кухня, отровните риби и татуировките. Другият готвач от ресторанта - Иван, има малко реплики, но идеално се вписва в модела на рубриката - сериозен, работлив и, разбира се, с татуировки. 

Представете се на нашите читатели?

Аз съм Петър Михалчев.

Иван Иванов съм аз. Готвач съм от 12 години.

Защо японска кухня? Как решихте да се занимавате с това?

(Петър) Японската кухня не е позната в България все още. Това, че има разни суши барове, няма значение. В нашия ресторант сушито не е акцент. Имаме го, разбира се, но не е акцент. Решили сме да популяризираме други неща. Япония не е само суши. Та затова решихме да си отворим наше дюкянче с помощта на няколко японци, които познаваме. За жалост малко от тях останаха в България. Те ни помогнаха. Евентуално март месец догодина ще заминем в пълен състав за Япония. Досега само аз съм бил, но всички трябва да отидем, за да се върнем с идеи.

Значи пътувате до Япония, за да се учите, така ли?

Ами да. Аз имам шанса не като турист, а като професионалист да вляза в кухнята. Турист не може да го направи. Имам познати, които имат ресторант там с над 100-годишна история. Бях допуснат две седмици да им се моткам в кухнята. На втората седмица ми взеха здравето. Иначе в България съм правил най-дългото суши – 6.13 м., транжирал съм жива змиорка в един ресторант, който вече не съществува така или иначе.

1070992Христо Узунов/ Div.bg

Кое е ястието, което най-много обичаш да приготвяш?

Ами змиорката. Но тъй като японската кухня е сезонна кухня, сега зимата наблягаме най-вече на купи с ориз и отгоре различни зеленчуци, меса, яйца. Към тях върви задължително супа. Всичко е според сезона.

Добре, а кое е най-трудното?

Цялата японска кухня. Всичко в нея е трудно. Дори една краставица там се реже наобратно. То и самите ножове са едностранно наточени и имам доста колеги, които са се пробвали, но са си откъсвали поне по един пръст. (тук веднага поглеждаме към ръцете им – пръстите им са си точно на брой)

Да се насочим към татуровките сега. Кога започна да се татуираш?

Преди много време. Започнах с един голям проект, който в течение на времето малко го позабравих, защото се насочих към готвенето. После пък щях да ставам ветеринарен доктор. Работех на доброволни начала във фондация "Закрила на животните". Но по това време, знаеш, имаше едни структури, които дърпаха конците. Те затвориха приюта и... не станах ветеринарен доктор.

Ти ме попита за татуировките, а аз къде се отплеснах. Та занемарих големия проект заради кухните. Но в крайна сметка по едно време не останаха и много заведения, за които да готви човек и така си отворихме нашето място. Декември ще започнем четвърта година.

1070994Христо Узунов/ Div.bg

А защо реши да си правиш татуировки?

Не съм луд. Харесва ми изкуството. Боли си. Не мога да кажа, че ми харесва да ме боли, важен е резултатът. И догодина по това време мисля, че ще съм напълно готов с този огромен проект.

Значи това е същият проект, с който си започнал?

Да, преди много години. Сега започваме да ги свързваме нещата и ще стане едно цяло.

(обръщам се към Иван, чийто ръкав също ясно личи.)

Ами ти защо се татуира?

О, аз още съм начинаещ в сравнение с Пепи...

(отново към Петър)

Къде не си татуиран все още?

По лицето и по единия крак.

1070989Христо Узунов/ Div.bg

Така като гледам май нямаш проблеми заради татуировките си? Имал ли си някакви неприятни случки?

Може да го напишеш – дреме ми на... нали. И без това всичко ще си го правя черно. И после отгоре скарификация.

Точно с колегата се чудехме дали в България се прави скарификация?

Не. Едни испанци идват всяка година тук и правят. За мен татуировката е черно-бяла, това е.

Защо тогава имаш и цветни?

Едно време от любопитство си ги направих. Тогава се шарехме с едни тушове, но те избеляваха. После излязоха хубави боички и така от любопитство. Но сега се връщам към черното.

Смяташ ли, че в България има по-особено отношение към сериозно татуираните хора?

Не, вече не. То винаги се усеща, ако има нещо, но, както казах и по-рано, не ми пука. Например като си кача някоя снимка във Facebook и много японци я харесват. Но те пък оценяват изкуството. Да, професията ми е свързана с хора, но те в повечето случаи не ме виждат, защото съм в кухнята.

1070993Христо Узунов/ Div.bg

Вашият екип беше на Tattoo Fest Sofia 2013. В първия ден поднесохте суши върху голо женско тяло. Какво ви е мнението за фестивала?

Ами имахме много работа, но мисля, че мина ток и жица. И в нашия ресторант скоро ще започнем да предлагаме такъв тип сервиране за специални гости.

Кажи ми може ли готвенето понякога да е по-опасно от татуирането?

И двете са еднакво опасни. Както се казва, един готвач е равен на пет доктора. Но хората, при които се правя аз, са абсолютно безопасни, защото при тях всичко е изрядно. Не знам дали всички поддържат този стандарт. Едно време се запояваха игли, изваряваха се, бършеше се с памук, а това е много опасно. Без ръкавици се работеше...

Рабрах, че си градинар, вярно ли е?

Да, но тази и минала година не ми тръгнаха разни неща. И не само на мен. И на японците. Те бяха засадили бяла ряпа и на тях не им тръгна. От климата нещо се получи. Имаме на бул. Дондуков южен апартамент. Там тръгнаха само ядливи хризантеми и те станаха по-дребни от обикновено.

Добре, на феста видяхме, че имаш и мотор, ясно е, че си майстор готвач. Какъв още си?

Мога и с бормашина да работя (пак всички се смеем). Скачал съм без въже, без парашут, без ластици от старата станция в Ахтопол, от скалите. Там трябва да се засилиш много, да прескочиш хората, които минават отдолу, да прескочиш и една скала и тогава вече трябва да уцелиш средата. Аз като скачах, тръгнах леко наляво. Чу се едно "ТУП!" като паднах във водата и... спрях да си усещам краката. На ръце изплувах, издърпах се на скалите. Като излязох, всички местни ми ръкопляскаха, обаче мен ме болят краката. Помогнаха ми хората, извадиха ме. Оказа се, че здраво съм се нарязал и натъртил. Превързаха ме с пешкири и ми направиха столче от ръцете си, за да ме пренесат.

Тази история обаче ще я включа, нищо че е малко драматична.

А, да. Ял съм и отровна риба Фугу в Япония. Жив съм. По принцип може да се намери от Щатите замразена, но не е същото. В Япония с едно Фугу ми направиха саке, салата Фугу, сашими и набе – супата. По принцип рибата е транжирана, но си мърда.

(тук колегата Узунов се включва) Каква е тръпката да ядеш нещо, което може да ти е за последно?

Ами казват, че да отидеш в Япония и да не си ял Фугу, значи, че не си бил в Япония. Иначе месото ѝ е бяло, прозрачно по-точно и си е най-обикновена риба. Нищо особено. Малко ти изтръпва езикът като я ядеш и това е.

И за финал да ми кажеш кой е най-големият мит за татуираните хора според теб?

Че са боклуци. Маорите по тази логика боклуци ли са? Те са истински воини. И така наречените англичанчета са ходили да им отсичат главите за трофеи. Кои са боклуците в случая?

АБИТУРИЕНТКА-СТУДЕНТКА ЖЕНАТА В СВЕТА НА ДЕЦАТА ЕКСПЕРТ СЪБИРАНИЯ ММА БОЕЦ МАРКЕТИНГОВА МАДАМА ЕНЕРГИЙНА МАЦКА БАНКЕР МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН БАНКЕРКА ДАМАТА В РЕКЛАМАТА ФИЛОСОФ IT СПЕЦИАЛИСТ

Ако и вие сте притежатели на много татуировки или познавате "нашарени" хора, подходящи за рубриката ни "Татуираните българи", свържете се с нас във Facebook страницата на Div.bg или на contact@div.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 26
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Mada Faka | 18.10.2013 | 16:43
26 аз съм ходил да вечрям в ресторанта и лично той ми сервра и татусите се виждат ходи да провериш мн убав персонал не е като по другите заведения заухави и нацупени
от Jivko Petkov | 17.10.2013 | 12:11
25 Е готвач по може, него никой не го вижда така или иначе.
от Mada Faka | 16.10.2013 | 20:30
24 къде па видехте шарено бе
от Mada Faka | 16.10.2013 | 20:30
23 къде па видехте шарено бе
от Митридат Египетски | 16.10.2013 | 16:15
22 ужасно шарено
от Kalin Petrov | 16.10.2013 | 15:54
21 Яко е татуиран :)
от pushit realgood | 15.10.2013 | 16:49
20 Много готини изглеждат и двамата!
от Анита Кралева | 15.10.2013 | 16:25
19 Е, много готин!
от velvet boots | 15.10.2013 | 10:11
18 Твърде много е татуиран
от Леонидас Безтриста | 12.10.2013 | 01:14
17 И аз не съм фен на татусите. Особено когато са с цел "щото е модерно". А в случая не е така. Няма значение дали ми харесва или не, но човека го е правил за себе си, а не да се показва у бед рум или по някакви други снобарски места. Когато е почнал проекта някои в момента "известни" не са знаели дали ги сърби или им се пика :)
от Georgi Panchev-komara | 11.10.2013 | 21:42
16 Евала братчето ми ,Сега съм аз на ред , Имам доста празно по телото ,Земи звънни,
от Jessie Mokka | 11.10.2013 | 20:39
15 Прекалено много татуировки, това вече не ми допада.
от Коста Николов | 11.10.2013 | 17:08
14 Човекът от всичко най - обичал да готви змиорки.
от Veronika Hristova | 11.10.2013 | 15:57
13 Доста прекалено според мен .
от sladurko sladurko | 11.10.2013 | 15:42
12 Прекалил е с татусите.
от meden rudnik | 11.10.2013 | 15:10
11 Този пич доста се е нашарил.
от Коко Илиев | 11.10.2013 | 15:02
10 Отговор на коментар #1 от Daniela Ivanova : Ами какво очакваш тогава в тази рубрика. Девойки с по една пеперудка на кръста или с бодлива тел в стил Памела?!
от Коко Илиев | 11.10.2013 | 14:59
9 От цялото интервю ми стана ясно най-вече, че фугуто не си струва риска.
от Мирослав Макавеев | 11.10.2013 | 14:57
8 Отговор на коментар #5 от Ivko Pivko : Определено е интересен.
от Мирослав Макавеев | 11.10.2013 | 14:56
7 Не ме кефят толкова много татуировки.
от Драго Попов | 11.10.2013 | 14:39
6 Татусите му са супер!
от Ivko Pivko | 11.10.2013 | 14:36
5 хахаха ;) тоя е наистина интересна особа :)
от Дядо Либен | 11.10.2013 | 14:31
4 Интересна птица е тоя готвач. Има интересни татуси, а това със сушито върху голо женско тяло го искам като ергенски подарък. :)
от Nora Martinova | 11.10.2013 | 14:25
3 няма край тази рубрика
от Лили Йовова | 11.10.2013 | 14:25
2 Този е много зарибен по мастиленото изкуство
от Daniela Ivanova | 11.10.2013 | 14:09
1 Не съм фен на татуировките, особено прекаляването с тях ми е направо грозно и не мога да кажа, че ми харесват.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta